Sinpaş orta sınıfa her yıl bin konut inşaa edecek

Sinpaş, yüzde 100 iştiraki olarak Seven Gayrimenkul’ü yeniden yapılandırarak orta sınıfa yılda bin konut üretecek.

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı(GYO) İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Sinpaş GYO’nun yüzde 100 iştiraki olarak Seven Gayrimenkul’ü yeniden yapılandırarak, yeni bir şirket kurulacağını, bu şirketin orta sınıfa yılda bin konut üreteceğini açıkladı.

Sinpaş GYO’nun 2011 yılı 9 aylık finansal sonuçlarını ve 2012 yılına ilişkin hedeflerini düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Çelik, 2010 yılında kamu ve özel sektör inşaat yatırımlarının 91,6 milyar TL olduğunu, 2011 yılının ikinci çeyreğinde ise bu rakamın 104 milyar TL’ye çıktığını söyledi. Milli gelirin 3 bin 500 dolar olduğu 2002 yılında 145 bin konut satıldığına işaret eden Çelik, 2010 yılında milli gelirin 10 bin 79 dolara ulaştığında konut satışının 854 bine yükseldiğini vurgulayan Çelik, “Bu sektör Türk ekonomisinin yüzde 10’unu hareket ettiriyor. Milli gelir artarsa sektör büyüyor, milli gelir düşerse düşüyor” değerlendirmesinde bulundu.

“KAMU, ‘HOŞ’ BAKARSA SEKTÖR BÜYÜYOR”

Türkiye’de 2011 yılının birinci çeyreğinde 91 bin konut satılırken, ikinci çeyrekte bu rakamın 107 bine yükseldiğine dikkati çeken Çelik, 2008 yılının birinci çeyreğinde 112 bin, 2009’un aynı çeyreğinde ise 109 bin konut satıldığına işaret ederek, “Sektör 2008 yılı seviyelerine hala ulaşamadı. 2009 ise apayrı bir yıl. Krizden dolayı hükümetin mali politikası sektöre ciddi bir el attı. Tapu harçları düştü, KDV de yüzde 8’e gerileyince, sektördeki kayıt dışılık kayıt içine alındı, tapuya gelmeyenleri de tapuya getirdi. Böylece konut satışı 2009 yılının toplamında 532 bine çıktı. 2010 yılındaki toplam satış ise 357 bin oldu. Yani bu durum, kamu, sektöre biraz hoş bakarsa sektörün büyüyeceğini, el atmazsa büyümeyeceğini gösteriyor” dedi.

“2011 SONUNDA TESLİM GELİRİ 687 MİLYON TL OLACAK”

Sinpaş GYO’nun yıllık ortalama bin 282 konut satarken, yıllık ortalama 491 milyon TL ciro elde ettiğini söyleyen Çelik, 2011 yılının sonunda ise bin 817 konutu sahiplerine teslim edeceklerini, böylece yıl sonunda teslim gelirlerinin 687 milyon TL’ye yükseleceğini açıklayarak, “Bilançomuza 5 yıllık sürede ise 2 milyar TL hasılatı yazmış olacağız” dedi. Aktif büyüklüklerinin kuruldukları 2007 yılından bu yana yüzde 90 büyüdüğünü söyleyen Çelik, “2007’de 989 milyon TL olan aktif büyüklüğümüz, 2011 Eylül sonu itibariyle 1 milyar 880 milyon TL’ye ulaştı. Şirketimiz geçen 4 yılda istikrarlı bir çizgiyi yakaladı ve kendi ayakları üzerinde durabilen sağlam bir yapıya kavuştu” dedi.

“BU YILIN SONUNDA 150 MİLYON TL NET GELİRE ULAŞACAĞIZ”

Sinpaş GYO’nun geçen 4 yılda 80 milyon TL net kar elde ettiğini, bu yılın sonunda ise net karın 150 milyon TL’nin biraz üzerine çıkacaklarını açıklayarak, “Geçen 4 yılda elde ettiğimiz karın neredeyse 2 katını bu yıl elde edeceğiz. Bunun gerekçesi teslimlerin bu yıl olmasından kaynaklanıyor” dedi. Sinpaş GYO’nun 5 projeyle işe başladığını, bugün 16 gayrimenkul projesine sahip olduğunu ve bu projelerden 1 milyon 962 bin metrekare, yaklaşık 13 bin 500 konut üretileceğini açıklayan Çelik, önümüzdeki 5 yıllık dönemde ise projelerden elde edilecek toplam cironun 6 milyar TL civarında olacağını, 2012-2017 döneminde hedeflerinin yaklaşık 1 milyar 600 milyon TL kar elde etmek olduğunu bildirdi.

“3.5 MİLYAR TL’LİK ŞİRKET OLACAĞIZ”

Sinpaş GYO’nun önümüzdeki 5 yıllık dönemde projelerin bitiminde 3,5 milyar TL’lik bir şirket olacağını açıklayan Çelik, yeni projelerin yanı sıra arazi geliştirmeye devam edeceklerini ve en az bin 500 konut üretir hale geleceklerini kaydetti. Sinpaş’ın lüks olarak algılandığını ancak hedeflerinin her kesime hitap etmek olduğunu dile getiren Çelik, bu kapsamda yeni bir strateji hazırladıklarını söyledi. Bu stratejide hedeflerinin ‘orta kesim’ olduğunu vurgulayan Çelik, yeni stratejilerini şöyle açıkladı:

“Sinpaş GYO’nun iştiraki olan Seven Gayrimenkul’ü yeniden yapılandırarak yeni bir şirket kuruyoruz. Bu şirket ile orta kesime yılda bin konut üreteceğiz. Sinpaş GYO Satış Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığındaki Seba Gacamer’i, bu şirketin Genel Müdürlüğü’ne atadık. Sinpaş GYO yılda 2 bin, yeni şirket bin olmak üzere yılda toplam 3 bin konut üretmeyi hedefliyoruz. Beş yılda toplam iki şirket beş yılda toplamda 10-15 bin konutla kapatmayı öngörüyoruz.”

REAL MADRİD’İN TEKNİK DİREKTÖRÜ JOSE MOURINHO’YU DAVET EDECEK

Çelik, 2009 yılında eski ABD eski Başkanı Bill Clinton ve eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile yaptıkları “Sürdürülebilir Başarı İçin Liderlik Konferansı”nı Şubat ayı sonunda hem İstanbul’da hem de Ankara’da tekrar gerçekleştireceklerini, bu konferansa konuk olarak Real Madrid Teknik Direktörü Jose Mourinho’yu davet edeceklerini açıklayan Çelik, “Bu konferansı kendi davetlilerimizden oluşan bir heyetle yapacağız. Yani biletleri biletix’de satılmayacak” dedi. Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, harçlarla ilgili bir soru üzerine, İstanbul’da yüzde 90 ciddi bir konut stoku bulunmadığını dile getirerek, “Bu harçlar sadeleştiği anda inşaat sektörü 2009’daki seviyesine çok hızlı bir şekilde gelecektir” yanıtını verdi.

MÜLK SATIŞINA ‘YUNANİSTAN MODELİ’ ÖNERİSİ

Mütekabiliyet Yasası’na ilişkin bir başka soruya Çelik, “Biz diyoruz ki 1934’de doğru bir modeldi ama 2011 Türkiye’sinde, 2011 ekonomi modelinde bu doğru bir model değil. meselenin özü, demokrasiye henüz geçmemiş ülkelerde Türk insanları gayrimenkul edinemiyor, kendi vatandaşı da edinemiyor zaten. Bir Yunanlı buradan gelip gayrimenkul edinmesinden endişe duymuyorsak, bir Körfez ülkesinin ya da bir Azeri’nin de buradan almasından endişe duymamalıyız. Bunu bazı ülkeler çözmüş. Nasıl çözmüş? Yunanistan diyor ki, ‘benim sınır bölgelerimden ben yabancıya ev sattırmam, sınırdan belli kilometre gelirim onun içinde alsınlar ama sınır bölgesinde vermem’ diyor. Biz de böyle bir modele geçebiliriz” önerisinde bulundu.

“KRİZDE MÜŞTERİ BANKAYA GİTMEKTEN KORKUYOR”

Çelik, kendi kredilerini kendilerinin vermesine ilişkin olarak, bunun yeni bir model olmadığını, 1990 yılından beri yapıldığını kaydetti. Çelik, şunları söyledi:

“Piyasalar sıkışınca ‘banka biziz’ diyoruz. Krizde müşteri bankaya gitmekten korkuyor, karşısında bir kurum var, sert bir yüz var bankacılar alınmasın. Kredisini üç gün ödemeyince, temerrüt diyor, faiz diyor şunu öde, bunu öde diyor. Konut müşterisi de bundan çekiniyor. Çekinince gelip diyor ki, ‘bana sen vade yaparsan gelir alırım, yoksa almam’ diyor. Biz de vadelendirelim diyoruz. Bir model buluyoruz. 120 ay, 80 ay, 60 ay vade bu sektör için çok olumsuz değil. Ancak nakit akışı ve finansmanını doğru yönetebiliyorsa.”

Döviz pozisyonuna ilişkin bir başka soru üzerine Çelik, borçlu bir şirket olmadıklarını, kurlar düştüğünde döviz kredisi kullandıklarını belirterek, “Borcumuzun yarısı kadar döviz pozisyonu oluşturmuşuz. Kur riskini her zaman yaşıyoruz ama şimdi akıllandık bir daha ki türbülansa böyle girmeyiz. Yüzde 80-90 borçla çalışma yanlış modelmiş, yüzde 80 kredi ile çalışmayı ben doğru bulmuyorum” dedi.