“Yatay yapılaşmayı teşvik etmeyi düşünüyoruz”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşüm projeleriyle şehir kimliğine ve sosyal alanlara göre yatay yapılaşmayı teşvik etmeyi düşünüyoruz.

Özellikle kırsal kesimde yatay mimarinin daha yaygın olacağını belirten Sarı şunları söyledi: “İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde bazı bölgelerinde dikey yapılaşma var, bazı bölgeleri yatay yapılaşmaya müsait. Kentsel dönüşüm projeleriyle özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu, Akdeniz ve Karadeniz gibi biraz daha kırsal kesimlerimizdeki daha küçük illerdeki yapılaşmalarda yatay yapılaşmayı teşvik etmeyi düşünüyoruz.”

Doğu ve Güneydoğu’da süren operasyonlardan sonra bölgede çalışma başlatacaklarını kaydeden Sarı, “Hasar tespit çalışması yapacağız. Bu çalışmadan sonra da hasarlı binaların yıkımı ve temizliği yapılacak. Bu herhangi bir yerde yapılacak bir şey. Çalışma prensibimizi anlatıyorum. Tehlike arz eden hasarlı binaların muhakkak yıkılması gerekecek. Yıkım işini yaptıktan sonra da orada mağdur olan vatandaşlarımızı geçici olarak bir yerde ikamet ettireceğiz. Daha sonra kentsel dönüşüm bizim bakanlığımız bünyesinde ya da TOKİ bünyesinde olabilir” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, çalışmaların her bölgenin yapısına göre düzenlenerek uygulamaya geçeceğini belirtti. Yatay mimarinin özel sektöre teşviki konusunda da adımlar atılacağını ifade eden Bakan Sarı, “Bazı bölgelerde dikey yapılaşma var bazı bölgeler de yatay yapılaşmaya müsait. Bunun ayrımını yaparak, bölgenin dokusuna uygun, bölgenin mimarisine uygun, bölgenin yaşam tarzına uygun bir yapılaşma ama özelde de yatay yapılaşmayı teşvik edici şekilde bir çalışma gündeme getirmek istiyoruz. Ama yatay yapılaşmanın yanında merkezi iş alanları gibi bölgelerde de dikey yapılaşmanın da tabi ki gündeme geldiği zamanlar olacaktır” dedi.

Yüksek binada 16’ncı sıradayız

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Yüksek Binalarda Deprem Hasarı Belirlenmesi, Acil Yıkımlar ve Alınacak Tedbirler Projesi çalıştayı Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlendi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Akkar, Türkiye genelinde 38 ilde 20 kat ve civarında 1500’den fazla yüksek yapının olduğunu ifade etti. Son 10 yılda İstanbul’da 100 metre üzerindeki yüksek bina sayısının 60’ı geçtiğini belirten Akkar, Türkiye’nin +100 metre binalar sıralamasında dünyada 16. olduğunu belirtti. Araştırmaya göre İstanbul, yüksek katlı binalar açısından dünyada 25. sırada, Ankara 60. sırada yer alıyor.