Toki’den Hatay’a yüksek nitelikli kentsel çevre

3 bin adet konut üretim kapasitesi bulunan Hatay’da ilk etapta 788 konut projelendirildi. Yerleşim alanının, öncelikle İskenderun ve Dörtyol’da çalışan ve uzak mesafeler nedeniyle ulaşım sorunu yaşayan çalışan kesimin konut ihtiyacına yanıt vermesi amaçlandı. Konut ihtiyacının yanı sıra, parkları, peyzaj alanları, sosyal donatıları ve mahalleleriyle, bölgede yüksek nitelikli, örnek bir kentsel çevre oluşturma kurgusu ile tasarlandı.

Projede, şehri bölgelere ayıran formel planlama yaklaşımı yerine, tıpkı büyük bir kentteki gibi ticari, sosyal ve konut yapılarının birlikte yer aldığı karma bölgeler, bağlantılar oluşturuldu. Böylelikle, kentsel yaşantının canlı ilişkileri için olanak sağlandı. Yerleşke merkezi bir bölgede yoğunlaşmakla birlikte, yaya yürüyüş yolları ve onu çevreleyen karma kullanımlı yapıları ile merkezin tüm alana nüfuz edebilmesi sağlandı. Her ana yapı adasında yaya yürüyüş yollarıyla merkeze bağlanan alt merkezler ve meydanlar oluşturuldu.

Bloklar dik açılı bir anlayış yerine, geleneksel kentlerin perspektif zenginliğinden esinlenerek iki farklı açıyla plana yerleştirildi; 3 ve 6 katlı olarak projelendirildi. Zemin katlardaki dairelerin tümünde kendine ait bahçeye, üst katlardaki dairelerde büyük ve çok sayıda balkona yer verildi.

Projede, insan-yaya ölçeği hassasiyetle gözetilerek, yerleşke, boşluk ve ıssızlık hissi yaratmayacak şekilde planlandı. 560 bin metrekarelik kentsel ölçeğe sahip planlama alanında, yaya – taşıt ilişkisi, bisiklet yolları ile tüm alana ulaşım imkanı sağlayan planlama titizlikle yapıldı.