Yeşil bina pahalı değildir

Cevahir_Kavacik_Cephe_GorseliDünyada sürdürülebilirlik çalışmaları hızla artarken, dev perakende zincirleri de bu sürece adaptasyonu da hızlandı. McGraw Hill’in son raporuna göre, perakendede yeni projelerin alanlarının yüzde 50’sinden fazlası yeşil sertifikalı olanların oranı 4 yılda yüzde 180 artış gösterdi. Starbucks, Dunkin Donuts, McDonald’s gibi devler de konu üzerinde çalışıyor.
Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, tüm planlama ve sonrasında uygulamanın baştan belirlenen hedefe göre düzenlenmesi halinde yeşil binaların normal binalara göre daha ucuza mal olan yapılar olduğunu söyledi.

Çevre dostu yeşil binaların daha maliyetli olduğuna ilişkin kanıların doğru olmadığına dikkat çeken Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, tüm planlama ve sonrasında uygulamanın baştan belirlenen hedefe göre düzenlenmesi halinde yeşil binaların normal binalara göre daha ucuza mal olan yapılar olduğunu söyledi.

Yeşil binaların daha pahalı binalar olmadığını ifade eden Emre Ilıcalı, “Binanın tüm ömrü göz önüne alındığında, suyu ortalamada yaklaşık %540 daha az tüketen, enerjiyi yaklaşık %25 ila %50 oranında az tüketen bir binanın toplam sahip olma ya da kullanma maliyetinin sıradan bir binaya göre katlarca daha düşük olacağı aşikardır” diye konuştu. Ayrıca günümüzde enerji verimliliği ve çevre konularının ön plana çıkmasıyla yeşil binalarla ilgili ilk yatırım maliyetlerinin de oldukça azaldığı ve normal binalarla aynı seviyeye geldiğini belirtti.

Kimlerin çevre dostu yeşil binaları tercih ettiği konusuna da değinen Emre Ilıcalı, kurumsal firmaların genellikle şirket merkezlerini veya yeni yapılacak olan bir hizmet binalarını sertifikalı yeşil bina yapmayı talep ettiğini belirtti. Emre Ilıcalı, yeşil binaların sözkonusu firmalara, hem kurumsal sürdürülebilirlik anlamında koydukları hedefleri gerçekleştirmede hem de marka imajını ve itibarını yukarıya taşımada fayda sağladığını açıkladı.

Gayrimenkul yatırım firmalarının ise projelerini yeşil proje olarak lanse ederek rekabet avantajı sağladığını anlatan Emre Ilıcalı, “Kamuda, özellikle ilçe belediyeleri, hizmet binası veya sosyal donatı projelerinden bir tanesini seçip pilot yeşil bina projesi gerçekleştirme yoluna gidiyor. Böylece kamu kurumları hem örnek olma hem de ilk çevreci belediyelerden biri olarak farklılaşmak motivasyonuna sahipler” yorumunu yaptı.

Yeşil Binaların Farkları

Çevre dostu binalar ile normal binalar arasındaki farkları da özetleyen Emre Ilıcalı, şunları söyledi:
“Yeşil binalarda yın yeşil alanları arttıracak tasarımlar uygulanır. daha fazladır ve Ayrıca peyzajındaki bitkilerin mümkün olduğunca yerel iklime uyum sağlamış bitkilerden seçilmesi tercih edilir. Böylelikle, mevsim yağmurları ile su ihtiyaçlarının büyük bir kısmını doğal olarak sağlarlar. Bazı Yeşil binalarda bina arsasına düşen yağmur suyu geri kazanılıp sulamada tekrar kullanılabildiği için şehir şebekesinden daha az miktarda su kullanımı olur. Y Ayrıca yine Bahçe sulamasında damla sulama gibi verimli sistemler kullanılarak yüzde 50 su tasarrufu sağlanabilir. Çevre ve peyzaj aydınlatmaları ışık kirliliğine yol açmayacak ve enerji tasarrufunu azami ölçüde sağlayacak şekildedir. Kullanılan su armatürleri ortalamada %350 ila %7050 oranında daha az su tüketir.
Yine yeşil binalarda tercih edilen uygulamalar arasında, Lavabo, eviye, duş gibilavabo ve duşlardan giderlerinden elde edilen “gri su”yun arıtma sisteminden geçirilerek, tuvaletlerde, pisuvarlarda, bahçe sulamada, otomobil yıkamada, vb uygulamalardav.b. şekillerde kullanılması giderek yaygınlaşmaktadır. kullanılır. Bahçe sulamasında damla sulama gibi verimli sistemler kullanılarak yüzde 50 su tasarrufu sağlanabilir.

Yeşil binalar kullanıcılara yüksek konfor sağlarken, %25 ila %50 oranında daha az elektrik, doğal gaz veya diğer enerji kaynaklarını tüketirenerji tüketir. Yine zorunlu olmamakla birlikte tercih edildiği takdirde, güneşten veya rüzgardan veya jeotermal enerjiden veya benzeri yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak tükettiği enerjinin bir bölümünü kendisi üretir.üretebilir. Yeşil binaların sera gazı salımları %25 ila %50 seviyesinde daha düşüktür.

Yeşil Binalarda kullanıcı konforu ve iç yaşam kalitesi de büyük önem taşır. Binanın sistemleri ve malzemeleri seçilirken, iç yaşam kalitesi, taze hava, günışığı kullanımı ve sağlığa zararlı maddelerin azaltılması gibi stratejiler uygulanır.”

ABD’nin önde gelen araştırma kuruluşu McGraw Hill’in son raporu, dünyada tüketimin ve insan sirkülasyonunun en yoğun olduğu perakende sektöründe dev firmaların giderek çevre dostu binalara yöneldiğini ortaya koydu. Rapora göre, restoranlar dahil olmak üzere perakende sektöründe yeni projelerinin alanların % 50’sinden fazlası yeşil sertifikalı olan firmaların oranı 2011 yılında yüzde 18 seviyesindeydi. 2015 yılında ise bu oran yüzde 52’ye ulaşacak. Starbucks, Dunkin Donuts, McDonald’s gibi dünya devleri halen sürdürülebilirlik konusu üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Markalar Yeni Mağazalar için İçin Yeşil Binayı Şart Koşuyor

Raporu değerlendiren, yeşil bina danışmanlığı alanında Türkiye’nin ilk ve Pazar lideri firması Altensis’in kurucu ortağı Emre Ilıcalı, dünyada perakende sektöründe yeşil bina sertifikalarına ilginin son 4 yılda yaklaşık %180 ’den fazla artış gösterdiğine dikkat çekiyor. Emre Ilıcalı dünyanın önde gelen perakende markalarının, global sürdürülebilirlik stratejilerinde yeni sahip olacakları veya kiralayacakları AVM ve diğer binalarda yeşil bina kriterlerinin olmasını şart koştuğunu, ayrıca bu firmaların eski lokasyonlarını da yeşil kriterler doğrultusunda yenilediğini belirtiyor.

En Büyük Gerekçe Enerji Maliyetleri

Sözkonusu araştırmaya göre perakende sektöründeki firmaların %73’ü öncelikle artan enerji verimliliği ve düşen enerji maliyetleri , %62’ si yüksek atık geri dönüşümü ve %59’u ise su verimliliği gerekçesiyle yeşil binaları tercih ediyor. Çalışmada yeşil mağaza ve restoranların operasyon maliyetlerinin de ortalamada % 8, enerji maliyetlerinin % 15 azalırken, mülk değerlerinin % 10 civarında arttığı belirtiliyor.

Rapora göre, mağaza sahiplerinin yüzde 69’u yeşil sertifikasyonların müşteri memnuniyeti ve algısına pozitif etkisi olduğunu düşünürken, müşteri trafiğinde ortalamada % 8 civarında artış belirtiliyor. Yine perakende yatırımcılarının % 62’si yeşil bina uygulamalarının çalışan ve müşteri sağlığı ve konforuna pozitif etkisi olduğunu düşünüyor.
Özellikle AVM ‘ler, buralarda bulunan mağaza ve restoranların yüksek müşteri sirkülasyonuna sahip, enerji yoğun ve yüksek atık üretimindeki mekanlar olduğunu belirten Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, yeşil bina kriterlerinin bu mekanların sahip olduğu çevresel ve insan sağlığına yönelik olumsuz etkileri en aza indirirken aynı zamanda yüksek enerji maliyetleri, operasyon maliyetleri ve atık maliyetlerini de azaltacak çözümler sunduğunu ifade ediyor.

Müşterinin Marka Sadakatini de Artıracak

Emre Ilıcalı “Yeşil bina sistemleri bu mekanlar için çok ideal. Bu sistemlerin uygulanması sadece maliyetleri düşürecek önlemler olarak düşünülmemeli. Yeşil bina sistemleri, Operasyonel konulardaki bu faydaların yanı sıra, marka ve kurum imajını güçlendirecek, müşterinin marka sadakatini arttıracak, pazarlama gücünü bir seviye yukarı çıkarabilecek stratejiler olarak görülmeli. Bu nedenle dünyadaki birçok uluslararası marka, yeşil stratejileri gündemine almış durumda. Bu kapsama giren araç üreticilerinden giyim markalarına, yemek zincirlerinden, hızlı tüketim devlerine kadar her şirket, yeşil binaları yatırımlarına entegre ediyor” diye konuştu.

Zincir Mağazalara Özel Yeşil Bina Sistemi Mevcut

Aynı anda birçok lokasyonda birbirinin benzeri tipte mağaza açan firmalara özel yeşil bina değerlendirme sistemlerinin de bulunduğunu belirten Emre ILICALI, LEED Volume gibi programlarla firmaların zincir mağazaları için tek bir konsept üzerinden hepsini sertifikalandırabildiğini açıkladı.
Halen dünyada Starbucks, Dunkin Donuts, McDonald’s gibi firmalar bu sistem üzerinde çalışmalar yapıyor. Örneğin Starbucks şu ana kadar 17’den fazla ülkede 200’e yakın mağazasına LEED sertifikası almış durumda.

Türkiye’nin Hızı Yeterli Değil

Ülkemizde ise AVM’lerin ve yeni mağaza sayısı her geçen sene artarken, yeşil konsepte uygun olanlarının sayısındaki artış ise aynı hıza ulaşmadı. Her ne kadar bu konuya ilgi çok büyük olsa da, yeşil AVM ve mağaza sayısı henüz fazla değil.
Firmaların markaları ve ürünleri için yeşil ve sürdürülebilirlik temalı çalışmalar yaparken, esas yuvaları olan mağazalarında bu konuları gözardı etmemesi gerekiyor.

Türkiye’de Yatırımcıların İlk Olma Fırsatı Var!

Ayrıca bunun henüz yaygınlaşmamış olması ise yatırımcılara ilklerden olma fırsatını da sunuyor.
Altensis olarak bu konuda öncü olmaya çalıştıklarını belirten Emre Ilıcalı “Şu ana kadar yerli ve yabancı firmalarla tamamlanan ve devam eden projelerimiz var. Önümüzdeki yıllarda da artan bir ivmeyle özellikle perakende sektöründe yeni projelere başlayacağımızı düşünüyoruz. Bu konunun çevresel, sosyal ve ekonomik faydaları dışında, markalar için çok önemli bir sosyal sorumluluk ve pazarlama argümanı olabileceğine inanıyoruz” dedi.

Gayrimenkulde Dev Projelerin Rengi ‘Yeşil’

Yeşil binalar konusunda danışmanlık hizmeti vermek üzere 2008 yılında kurulan Altensis, halen yüzde 70’lik pay ile pazarın lideri konumunda. Ağaoğlu Grubu, Anadolu Gayrimenkul, İŞ GYO, Soyak Yapı, Türkiye’de yeşil bina danışmanlık hizmeti vermek üzere 2008 yılında kurulan Altensis, halen yüzde 70’lik pay ile pazarın lideri konumunda. Ağaoğlu Grubu, Anadolu Grubu, İŞ GYO, SOYAK Hol HOLding TEKFEN Gayrimenkul, Ağaoğlu Grubu, Anadolu Gayrimenkul, İŞ GYO, Soyak Yapı, Tekfen Holding, Tepe Holding, Toya Gayrimenkul, Tahincioğlu Gayrimenkul, EMAAR, Özdilek, ZORLU Gayrimenkul, SAF GYO, AKİŞ GYO, Nurol GYO gibi gayrimenkul şirketlerine hizmet veren Altensis, ayrıca yurtiçi ve yurtdışı firmaların kendi fabrika, hastane, üniversite merkez ofis gibi projelerinde de yine yeşil binalar üzerine çalışmaktadır.
Bunlara örnek olarak THY, BASF, Unilever, Philips, Schneider Electric, Kuveyt Türk,Grundfos, Ytong, Avea, Coca-Cola, Google, Migros, Acıbadem Grubu, Özyeğin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi örnek verilebilir. Yine yapılmakta olan İstanbul Finans Merkezi projesinde bulunan Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası gibi finans kurumlarının projelerinde de yeşil bina danışmanlık ve mühendislik hizmetleri vermektedir.