Ankara inşaatla kimlik değiştiriyor

ankara-insaatla-kimlik-degistiriyorBaşkent Ankara’da son yıllarda inanılmaz bir inşaat hamlesi başladı. Kamu binaları ve gecekondularının çokluğuyla bilinen kent hızlı bir dönüşüm geçiriyor.

Gecekonduların yıkılıp yerine apartmanların yapılmasıyla başlayan bu dönüşümde şimdilerde ise markalı projeler, dev kuleler birbiri ardına yükseliyor.

Ankara’nın bu gelişimini değerlendirmek için Milliyet Gazetesi olarak Ankara’da önde gelen inşaat firmalarının üst düzey yöneticileriyle geçtiğimiz çarşamba akşamı bir araya geldik. Firmaların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda sektörü ve piyasanın gelişimini değerlendirme fırsatı yakaladık. Gördük ki, Ankara inşaat sektörü açısından çok iyi bir potansiyeli bünyesinde barındırıyor.

Ankara bu kadar hızlı gelişirken, bunun temelinde kentin sahip olduğu avantajlar yatıyor. Öncelikle Ankara Türkiye’nin ikinci büyük kenti ve bölgesel bir merkez niteliğinde. Yeni yatırımlarla bu çekiciliği daha da artıyor. Çevresindeki illerden hem göç alıyor hem de yatırımcıları çekmeyi başarıyor. Üniversitelerin çokluğundan dolayı ‘öğrenci kenti’ olarak da bilinen Ankara’da dinamik ve çok değişken bir nüfus var. Başkent olmasından dolayı her zaman Türkiye’nin gözü kulağı Ankara’da oluyor. Üst düzey bürokrasi her daim Başkent’te bulunuyor. Bunlar kenti cazip kılan başlıca unsurlar olarak öne çıkıyor.

Kalite yüksek, fiyatlar cazip
Diğer taraftan ise kentsel dönüşüm projeleri, arsaların bolluğu ve yeni alanların imara açılması fiyatların çok da artmamasına neden oluyor. Bu da yatırımcıların konutları uygun fiyatlardan alabilmesine olanak tanıyor. Fiyatların uygun olmasına rağmen inşaatlar oldukça kaliteli yapılıyor.
İnşaatçılar kaliteden ödün vermiyor. Ankara’daki konutlar genelde 3+1 ve 4+1 gibi büyük metrekareli yapılıyor. En lüks sayılabilecek konutların metrekare fiyatları 4 bin lira seviyesinde. 5 bin liranın üzerini gören proje sayısı çok az.

Metrekaresi 4-5 bin liradan İstanbul’da sıradan bir ev alınabilirken, aynı fiyata Ankara’da merkezi bölgelerde oldukça kaliteli bir projeden daire alınabiliyor. Ankara’da konutların net metrekare üzerinden satıldığı düşünüldüğünde, brüt metrekarelerin konuşulduğu İstanbul’a göre fiyat avantajı açık bir şekilde ortaya çıkıyor.

Ankara’da yatırımların ve markalı projelerin sayısı arttıkça fiyatlar da artacak gibi duruyor. Maketten konut satışının yaygınlaşması ve bu sayede yatırımcıların yüksek oranlarda prim elde etmeleri kuşkusuz piyasayı hareketlendirecektir.

Yavuz Karaman