2016 yılı Konut Kredisi faiz oranları düşer mi

Konut Kredi

FED ve Merkez Bankasının açıklamalarının ardında da 2016 yılının konut kredisi oranları da tahminlenmeye başladı. Yapılan açıklamalar sonrasında 2016 yılı içerisinde herhangi bir sürprizle karşılaşılmayacağı düşünülürken, faiz oranları da aşağıdaki tablo da verilmiştir. Tüm bankaların açıkladığı faiz oranları 1 kasım seçimi öncesinden uzak ancak çok ta yükselmiş bir pozisyonda değil. Bu durum ilerleyen günlerde düşeceği ve rahatlamanın söz konusu olacağı öngörülüyor.

Krediler arasında en çok ihtiyaç duyulan ve hatta iyi bir ev almak için en uygun seçim olan konut kredisi, bildiğiniz gibi yurt dışında mortgage kredisi olarak biliniyor. Konut kredisinde bilinen en büyük etken ise ev ücretinin %20’sinin peşinen ödenmesi ve akabinde ise %80lik kredi yardımı alınarak ev sahibi olunabilmektir.

Kullanıcıların bütün konut ücretini ödemektense öncelikle %20’sini ödeyip geri kalanını belirli vade ile taksitlere böldürerek ödemek, gücü olmayan veya anlık durumu olmayan bireyler için oldukça uygun bir çözümdür.

Konut kredisi alırken en büyük şart, alacağınızı evi bankaya hipotek etmektir. Yani %20 peşin verip bankadan konut kredisi adı altıyla aldığınızı krediye karşılık olarak ödeme süresinde bankaya hipotek ediyorsunuz. Ödemeleriniz bittiğinde bankanın eviniz üzerinde olan hipoteği kalkmış oluyor.

Diğer bir şart olan ancak yakın zaman da artık şart olarak aranmayan kefil şartı bulunmaktadır. Yani evi aldığınız da mutlaka bir de kefiliniz oluyor herhangi bir şekilde ödeme sıkıntısı olduğunda kefil ödemeye devam ediyor.

Konut kredisi kapsamında kullanıcılar 48, 36 ay gibi taksitlerle ciddi anlamda anlık borç yükünden kurtularak, halk arasında “dokunmadan” ödeyebilmektedir.1 Kasım sonrası seçimlerde beklenilenin çıkmaması ve hükümet kurulamaması sonrası faiz oranlarında ciddi artışlar yeniden yapılan seçimler sonrası az da olsa inmesi, tüketici – bireyler tarafından olumlu karşılansa da konut kredilerinin kullanmasının artmasıyla yine faizlerin düşeceği düşünülüyor. Ayrıca yılbaşından sonra hükümetin sunacağı torba paketler ile faizlerin ve fiyatların daha önceki miktarların biraz üzerinde duracağı ve buna bağlı olarak piyasalarda rahatlama ve esneklik olacağı da öngürüler arasındadır.

Teknoce