İmar barışı ile depreme dayanıksız bina dönüşümü

imar barisi

Ülkemizde büyük bir yıkıma yol açan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 19’uncu yıl dönümü sebebi ile GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin yapılması gerekenler hakkında konuştu.

Türkiye’deki toprakların büyük bir kısmının deprem kuşağında yer alması sebebiyle, depreme hazırlıklı olmamız gerektiğini ve bu noktada kentsel dönüşümün büyük önem arz ettiğini belirten Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, imar barışı ile depreme dayanıksız olan binaların dönüşümünün hız kazanacağının altını çizdi.

Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, Türkiye genelinde 7.5 milyon konutun riskli olduğunu ve dönüşmesi gerektiğini belirtti. Vakit kaybetmeden dönüşümlerin sağlanması için imar barışına ihtiyaç duyulduğunu belirten GYODER Başkanı, eğer yılda 500 bin konut dönüşürse, 15 yıl içerisinde tüm riskli konutların dönüşümünün tamamlanacağını söyledi.

Bu sayede ülkemiz için kangren niteliği taşıyan konulardan biri olan depreme dayanıksız konutların ortadan kalkacağını, bununla da kalmayıp aynı zamanda yaratılan gelir ile kentsel dönüşüme ivme kazandıracağını belirten Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, şehirlerin talep ve ihtiyaçlara göre planlanıp geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.