“Zorlu’nun açılışını yapacağız”

Sektör uzmanlığı konusunda dünya çapında hizmet veren Jones Lang LaSalle, Türkiye’de lojistik danışmanlığı vermeye başladı. Şirket 2014 yılında lojistik yönetimi, bir sonraki yılda da hastane yönetimi yapmaya başlayacak.

Küresel ticari gayrimenkul pazarında gayrimenkul danışmanlık hizmeti veren Jones Lang LaSalle, Türkiye’de lojistik danışmanlık hizmeti veremeye de başladı. Reysaş, Shell gibi firmalara danışmanlık veren şirket, arazi temini, proje tasarımı, mimari konseptten inşaata kadar anahtar teslim sunmaya hazırlanıyor. Reysaş, İnelsan, Ramazanoğulları gibi yerel firmalarla çalışmalara başladıklarını aktaran Jones Lang LaSalle Yönetici Direktörü Nilgün Dil-Erman, “Global müşterilerimizden Shell’in Türkiye operasyonlarını da yönetebiliriz. Biz gelişen lojistik sektöründe doğru yatırımlarla maksimum kazanç elde edilmesini planlıyoruz. 2014 yılında lojistik yönetimine de giriş yapacağız” dedi. Lojistik sektöründe yabancı fonlarla görüştüklerini aktaran Erman, “Türkiye’ye ilk defa lojistik yatırımı için tek başına bir yabancı fon gelmeyi planlıyor. Biz de onlara hazırladığımız raporlarla, ülkeye gelmeleri konusunda bilgiler veriyoruz” dedi.

Yabancılar bitmiş ofis alıyor

Geçtiğimiz yıl ofis danışmanlığına da başlayan Jones Lang LaSalle’nin beklediklerinden iyi iş yaptıklarını aktaran Erman, “Gayrimenkulden farklı olarak ofisi bir maket üzerinden satılamayacağını bir kez daha gördük. Özellikle yabancı ofis yatırımcıları, bitmiş bir proje görmek istiyorlar. Yeşil binaya önem veriyorlar ve en geniş metrekareleri de onlar satın alıp, kiralıyorlar” dedi. Rönesans’ın Ataşehir’de hayata geçirdikleri ofis projesinin kiralamalarına başlayacaklarını belirten Erman, “Vadi İstanbul, Levent 199, Kağıthane Ofis Park, Garden Office, New Bomonti, Esas Ofis gibi projelere de kiralama, geliştirme ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Kiracı portföyümüzde ise Dutsche Bank, Bank of China, IBM, General Motors gibi firmalar bulunuyor” dedi. 2015 yılında hastane yönetimi işine de gireceklerini belirten Erman, “IC Holding ve Esas Holding’in hastane projelerinde de bulunacağız. Hastaneden çok etrafında nasıl bir hayat yaşanması gerektiğini, çalışan personelin ihtiyaçlarının göz önünde bulundurarak proje geliştireceğiz” dedi.

“Zorlu’nun açılışını yapacağız”

Zorlu projesinin içerisindeki Zorlu AVM’nin perakende sektörü açısında dünya markası olduğuna işaret eden Nilgün Dil-Erman, “Dünya piyasası Zorlu ile İstanbul’u öğreniyor. Zorlu’da markaları seçerken Türkiye’ye ilk defa giren markalar önemliydi. Projeyi hayata geçireli henüz 20 gün oldu. Olması gereken sorunlar yaşandı. Şu anda yüzde 75 doluluk var. Kasım sonuna kadar hepsi tamamlanacak. Herkes yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalıştığı için gecikmeler yaşandı” dedi. Açılış için protokolden gün beklediklerini aktaran Erman, “Normal AVM’ler 6 ile 12 ay arasında yerini bulur ama ben Zorlu’nun kendi ritmini çok daha erken bulacağına inanıyorum” dedi.

“Türkiye’de markalar yer bulamıyor”

AVM sayısının fazla olduğu tartışmalarına katılmadığını belirten Erman, “Fonksiyonunu yitirmiş AVM’lerin sorunu kendilerini yenileyememesi. Bina ölmez, sadece belirli süre sonra müşteriler onları tercih etmez. Türkiye’ye gelecek markalar yer bulamıyorlar” dedi.

Perakende haritası Anadolu yakasını gösteriyor

2014 yılında yeni yatırımlarla cazibesinin artacağı bölgeleri sıralayan Erman, perakende haritasının Anadolu yakasını gösterdiğini söyledi. Kağıthane-Haliç ve Cendere bölgesinde 2015 yılında hayat başlayacak diyen Erman, “Ofis olarak Maltepe-Kartal hattı çok gelişiyor. İzmir, Bursa’da İstanbul dışı yatırımların yeni rotası olacak” dedi.