Arsa alırken nelere dikkat edilmeli

Geçmişten günümüze en elzem ihtiyaç ve en sağlam yatırım aracı olan taşınamazların alımı öncesinde üzerinde durulması gereken önemli detayları; Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun kısaca özetledi.

Hakan Erilkun arsa alırken, öncelikle imar durumunun ilgili belediyeden öğrenilmesi gerektiğini söyledi. Sonrasında arsa üzerindeki sahiplik durumunun da incelenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca arsanın yerinin doğru bir şekilde tespit edilmesinin, faydalı olacağını da ekledi. Erilkun, arsa üzerinde borç gözüküp, gözükmediğine de bakılarak, aynı zamanda altyapı ihtiyaçlarının karşılandığından emin olunmalı diyerek, devam etti.

Erilkun; arsanın konum yönünden ulaşılabilirliği, bölgedeki gelişim potansiyeli, belediye hizmetlerindeki yeterlilikler ve merkezi olmasının, değer bakımından etken teşkil ettiğini vurguladı. Arsa başka kişiler tarafından işgal ediliyorsa veya üzerinde bir kaçak yapı varsa bunların doğru yatırımı, olumsuz etkileyeceğini anlatan Erilkun; diğer taraftan, arsa üzerinde olumlu yönde yapılmış düzenlemelerin, arsanın değerini artıracağını da ekledi. Arsa alırken, konusunda uzman, bölgeyi ve gelişme potansiyelini bilen bir emlak müşaviri ile çalışmanın çok büyük faydalar kazandıracağını söyleyen Erilkun, yerleşim veya yatırım amaçlı olarak arsa almak isteyenlerin, konusunda deneyim sahibi ve uzman satış ofislerinden tam destek almaları gerektiğini söyledi.

Bazı Satış Ofislerimizin Kendi Bölgelerindeki Arsalar Hakkında Uzman Görüşleri:

ALTIN EMLAK ÇORLU OFİSİ: (MURAT COM)

Soru : Sizin bölgenizde arsa fiyatları hangi aralıklarda seyrediyor?

Cevap: Çorlu Merkez’de arsa fiyatları imar durumuna göre fark ediyor. Konut imarlı arsalarda metrekare fiyatları 800 USD civarında seyrederken ticari imarlı arsalarda bu durum 1250 TL’ye kadar çıkıyor.Özellikle Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Kanal Projesi’nden sonra arsa talepleri yoğunlaştı.

ALTIN EMLAK SİLİVRİ OFİSİ : (CENGİZ ŞENGÜN)

Soru : Sizin bölgenizde arsa fiyatları hangi aralıklarda seyrediyor?

Cevap: Silivri merkezde arsa fiyatları 100 TL’den başlıyor 400 TL’ye kadar çıkıyor. Ancak merkeze yakın yerlerde tarla vasfındaki gayrimenkullerde ise fiyat 35 TL’den başlayıp 55 TL’ye kadar çıkıyor. Fiyatı etkileyen ana kriterler, arsanın vasfı ve merkeze yakınlığı oluyor. Kanal Projesi’nden sonra Silivri’de taleplerin yüzde 60’dan fazlası arsaya yoğunlaştı.

ALTIN EMLAK BURSA İZNİK OFİSİ (ABDULLAH BALCI):

Soru : Sizin bölgenizde arsa fiyatları hangi aralıklarda seyrediyor?

Cevap: İznik Merkez’de arsaların metrekare fiyatı 250 TL civarında seyrediyor. Köylerde ise durum farklı, bu kesimde arsaların 1000 metrekaresi 5000 TL İLE 25000 TL arasında değişmekte. Talep merkezden çok köyelere doğru kayıyor. Çünki İznik köyleri, büyükşehirlerin stresli ortamından uzaklaşmak isteyenler için konumu ve doğası itibarıyla cazip olanaklar sunuyor. En fazla talep gören köyleri ise Göllüce, Yörükköy ve Ömerköy

ALTIN EMLAK KIRKLARELİ OFİSİ: (OKTAY BUZOL)

Soru : Sizin bölgenizde arsa fiyatları hangi aralıklarda seyrediyor?

Cevap: Kırklareli’de arsa fiyatları yoğun talep nedeniyle artış gösteriyor. Arsaya talep o denli yoğunki tarla vasfında olan gayrimenkullerin fiyatları bile (konumuna göre) %50’lere varan artış eğiliminde. Özellikle üniversitenin gelmesiyle beraber burada yerleşecek 30.000 öğrenci, şehirdeki imar faaliyetlerini hızla artırıyor, bu da yapılaşmaya müsait arsalara talebi pompalıyor. Kırklareli merkezde arsaların metrekare fiyatları 200 TL-250 TL civarında seyrediyor. Tarlalarda ise dönüm fiyatı 10.000 TL’den başlayıp şehre yaklaştıkça 50.000 TL’ye kadar çıkıyor. Tarlalarda fiyat artışındaki ana kriter tarlanın şehre yakınlığı. Kırklareli Babaeski Yolu da talep gören bir başka bölge. Babaeski yolundaki arsaların fiyatı ise dönüm başına 30.000 TL’den başlayıp 50.000 TL’ye kadar çıkıyor.