Yabancıya Daha Çok Toprak Satılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yabancılara toprak satışındaki kısıtlama oranının 2,5 hektardan 30 hektara kadar çıkabileceğini söyledi.

Bayraktar, ”Düşük Karbon Ekonomisinde Rekabet Gücü: 2012 ve Sonrası için Beklentiler” konferansının çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bayraktar, Fransa parlamentosunda bugün oylanması beklenen 1915 olaylarına ilişkin yasa teklifi konusundaki soruyu, ”Bu Sarkozy’nin aczinin tezahürüdür. İnsanlıkla, düşünce özgürlüğüyle alakası olmayan bir olay” diye cevaplandırdı.

Bayraktar, yabancılara toprak satışındaki kısıtlama oranına ilişkin bir soruyu cevaplarken, dünyada ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi özgüveni yüksek ülkelerin mütekabiliyet şartı aramadan gayrimenkul satışı gerçekleştirdiklerini, kendilerinin ise Türkiye’nin stratejik konumu ve şartlarını dikkate alarak yabancılara mülk satışının önünü açmak için girişimde bulunduklarını anlattı.

Satışı yapılacak gayrimenkul türlerini konut ve iş yeri ile kısıtlamayarak çeşitlendirdiklerini söyleyen Bayraktar, ”Yabancılara toprak satışındaki kısıtlama oranı 2,5 hektardı. Bunu 30 hektara kadar çıkarabileceğiz. Ancak bu daha taslak halinde” dedi.

Bayraktar, 2012 başlarında sürecin tamamlanmasını beklediklerini belirtti.

Şu anda bakanlıklarının en önemli işinin, Türkiye’deki konut stokunu yenilemek olduğunun altını çizen Bayraktar, ”Bir saniye bile beklemeye tahammülümüz yok. Yasal prosedürü hazırlıyoruz” diye konuştu.

Bu işi vatandaş desteği olmadan gerçekleştiremeyeceklerini vurgulayan Bayraktar, ”Bu bakımdan yüreklenmiş vaziyetteyiz. Çünkü vatandaş bu konuda epey hazırlandı” dedi.

Hazır Beton Birliğinin, 1988 öncesi binaların yıkılması önerisinin hatırlatılması üzerine Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Bu işte çok radikal ifadeler bizi sıkıntıya sokar. Türkiye’nin menfaatleri yönünden ne gerekiyorsa yapacağız. Bu işin ciddi mali boyutu var. Ülkemiz, geldiği nokta itibariyle kentsel dönüşüme, afet riski altındaki binaların dönüşümüne hazırdır.”