“Milli seferberlik ilan edip 5 milyon konut üretebiliriz”

Van’daki depremin kötü yapı stoğunun yenilenmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım bunun için milli seferberlik ilan edilmesini önerdi İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı ve T eknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Van‘da yaşanan depremin kötü yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Bunun için reorganizasyon gerektiğine dikkat çeken Nazmi Durbakayım “Van’daki depremden ders çıkarmalıyız. Yapılmış olan binalar eski, kötü yapı stokunun kaldırılması için bir reorganizasyon gerekiyor. Milli seferberlikle 10 yılda 5 milyon konutu rahatça üretebiliriz. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) hariç sivil inşaat firmalarının yılda 100 bine yakın konut üretim kapasitesi var. Milli seferberlikle bunu rahatlıkla artırabiliriz” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BAŞARMAMIZ LAZIM”
Van‘daki depremin yaralarını sarmaya koşan İstanbul’un olası bir depremde büyük hasar alacağını ve Anadolu’nun İstanbul’a yardım edemeyeceğini ileri süren Durbakayım sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlar biri hasta olduğunda üzülür ama kendilerini de düşünmeye başlar, ya benim de başıma gelirse diye. Şu anda o noktadayız. Kentsel dönüşümü başarmamız lazım.” Kentsel dönüşümle birlikte alışkanlıkların da değişmesini savunan Durbakayım büyük ev hayallerinin yerini daha konforlu, daha yaşanabilir alanların alması gerektiğini, ev hayallerinin alım gücüne göre şekillenmesi gerektiğini dile getirdi.

“KÜÇÜK AMA KONFORLU EVLER TERCİH EDİLMELİ”
Durbakayım “1+1′lerin bu kadar ilgi görmesinin nedenleri arasında alım gücünü zorlamaması da var. Yalnız yaşayanlar, yeni evlenenler, öğrenciler hem daha konforlu ve depreme dayanıklı konutlarda oturuyor, hem de maliyetlerini düşürüyor. Bu konuda da çok büyük yol kat ettik. Kentsel dönüşümde 1+1 ve 2+1′lerin yoğunlukta olacağını düşünürsek 5 milyon konuta rahatlıkla ulaşabiliriz” diye konuştu. Kentsel dönüşümün tamamlanabilmesi için kat mülkiyet yasasının değişmesi gerektiğini belirten Nazmi Durbakayım ayrıca Van’daki depremde çöken yapıların sorumlularının en ağır şekilde cezalandırılmasını, herkesin müteahhit olmaması için düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. Durbakayım “Çöken yapılara bakın, bu binaları yapan kişiler adam öldürmüş gibi muamele görmeli. Deprem bilinmeyen bir şey değil, bildiğiniz yükü taşımayan bina yapmak cinayettir” dedi.

EVORA’YI 2014’TE TESLİM EDECEĞİZ
Teknik Yapı’nın Tuzla’da hayata geçirdiği Evora İstanbul 4 bin 304 konuttan oluşuyor. 300 dönümlük arazi üzerine konumlandırılan proje, Ağustos 2014′te tamamlanacak. İlk etaptaki bin 509 daire ise 30 ay sonra teslim edilecek. Mimar Eren Yorulmazer tarafından tasarlanan Evora İstanbul, gün ışığı ve deniz teması üzerine kuruluyor. Oval form şeklinde Tuzla’nın en yüksek tepesine yerleştirilen projedeki dairelerin büyük çoğunluğu deniz görüyor. Projede daire fiyatları 76 bin 900 TL’den başlıyor.

“16 GÜNDE 900 DAİRENİN 625’İNİ SATTIK”
Durbakayım, “Teknik Yapı olarak Bağdat Caddesi’ndeki projelerin dışında, Tuzla’da Evora İstanbul ile aynı kalitede, daha ucuza ev sahibi olma imkânı sunduk ve 16 günde satışa çıkardığımız 900 dairenin 625′ini sattık” dedi.

GAZETE HABERTÜRK / Yelda AKGÜN