One Tower’ın sağlamlığı temelinde gizli

one tower avmAnkara’nın en yüksek konut kule projesi olacak 48 katlı One Tower’ın temeline, komple binanın yaklaşık beşte biri oranında demir ve beton harcandı.

İTO Yatırım ortaklarından Özkan Özçelik: “Ankara’nın en yüksek kulesini yaparken, dış görünüşe olduğu kadar dayanıklı temel için de özel çalışmalar gerçekleştirdik. One Tower kulesi zemin üstü betonarme imalatlarının sadece görünen kısmı olacak diyebiliriz”

Türkiye’de yüksek ölçekli depremler sonrası yaşanan acılar inşaat sektörünü çok değiştirdi. Artık inşaatçılar, projeye olduğu kadar temele de özel önem gösteriyor. Oran’da inşa edilen ve tamamlandığında Başkent’in en yüksek kulesi olacak 185 metrelik One Tower Kule Konut ve AVM projesinde de temele büyük oranlı yatırım yapıldı.

Temel betonu imalatlarının tüm bina betonarmesine oranı yaklaşık yüzde 25 olan One Tower’ın temeline komple binanın yaklaşık beşte biri oranında demir ve beton harcandığı bildirildi. Zemin altı betonarme imalat oranının tüm binaya oranı ise yüzde 60.

Projeyi hayata geçiren İTO Yatırım’ın ortaklarından Özkan Özçelik, yaşanan depremlerin ardından artık çok daha sağlam binalar yapıldığının altını çizdi. Özçelik, “Deprem şiddeti sadece dereceyle ölçülen olgu değil. Depremin her coğrafyada kendine özgü etkileri oluyor. Yüzeye yakınlığıyla, şiddetin ne kadar ve ne uzunlukta sürdüğüyle verdiği zarar doğru orantılı. Düzce depreminden sonra tüm veriler değişti. Şimdi artık o dönemden önceki binalardan çok daha dayanıklı binalar yapılıyor. Yeni binalar çok güvenli” dedi.