Ev alırken yapılan masraflar

Konut Kredi

Yeni bir ev alındığında evi satıcıdan satın aldıktan sonra bu ödediğiniz bedelin dışında da birtakım başka masraflar da ortaya çıkıyor.

Bu nedenle ev almadan önce çıkabilecek masraflarla ilgili bilgi sahibi olunmakta fayda var. Bu çıkabilecek masraflara bir bakalım.

Evin Bedeli: Ev alırken çıkacak en büyük masraf kuşkusuz evin satın almak için ödediğiniz paradır. Alınacak evin konumu, katı, cephesi, büyüklüğü, işçiliği gibi özellikler evin değerini etkileyen föktörlerin başında gelir.

Tadilat Masrafları: Satın alınacak olan konu sıfır ise elektrik, doğal gaz, su abonelikleri gibi masrafların yapıldığını biliyoruz. Ancak evin daha önce kullanan birinden alıyorsak o zaman masraflar da değişiyor. Bu durumda evin tadilata ihtiyacı olabilir. duvarların boyanması, seramik veya parkelerin yenilenmesi veya bakımı, mutfak dolaplarının tadilatı, kapı ve  pencerelerin onarılması veya verniklenmesi, alçı ve temizlik gibi bir çok işlemler size ekstra masraf çıkarabilir.

Kredi Masrafları: Evi banka kredisi ile almayı düşünüyorsanız o zaman da karşınıza farklı masraflar çıkabiliyor. Krediyi kullandırmak için bankaların talep ettiği dosya masrafı (her ne kadar bu masraflar sonradan alınmıyor olsa da bir şekilde bankalar bunu sizden alıyorlar), hayat sigortası bedeli, konut sigortası bedeli, deprem sigortası bedeli, ekspertiz bedeli, ipotek tahsis ücreti gibi masraflar çıkabiliyor.

Emlakçı Komisyonu: Eğer evi emlakçı vasıtası ile alıyorsanız bu da size ek bir maliyet getiriyor. O zaman da emlakçı hem alıcıdan hem de satıcıdan satış bedelinin %3’ü kadar komisyon alması gerekse de, uygulamada tamamen satın alan kişiden bu ücret istenebiliyor.

Tapu Harcı: Ev alırken çıkabilecek önemli masraflardan birisi de tapu harcıdır. Bu harç ev bedelinin binde ikisi oranında hem alıcıdan hem de satıcıdan tahsil edilir. Bu ücrette uygulamada tamamen konutu satın alan kişiden alınabiliyor. Ayrıca bu ücrete çeşitli katsayılar kullanılarak hesaplanan ve ortalama 150 TL civarında olan döner sermaye bedeli de eklenir.

Abonelikler: Ev ile ilgili olarak çıkacak bir diğer masraf da elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri için ödenecek olan abonelik ya da güvence bedelleridir.

Kombi Masrafı: Sıfır dairelerde yapılan anlaşmaya göre doğalgaz kombisi bulunmayabilir. Bu durumda ortalama 1000-2000 TL arasında bir bedel de kombi için ayrılmalıdır.

Eşya Masrafları: Genellikle perde ve halı gibi eşyalar yeni eve uyum sağlamayacağı için belirli bir bütçenin de yeni eşya alımına ayrılması gerekir.