“Konut fiyatları en az 15 yıl daha yükselmeye devam edecek”

Tüketicilerin gösterdiği konut iştahı sektöre talebi canlı tutarken, gayrimenkul halen en iyi yatırım araçlarından birini oluşturuyor. Bu nedenle ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, 2016 yılında çok daha hareketli bir yılın sinyallerini gördüğünü belirtiyor.

Ortaya çıkan bu cazibe sayesinde konut taleplerinin sürekli arttığını işaret eden Baygan, 2016’nın daha sakin ve istikrarlı olacağını, 2015 yılında seçim ve kargaşaların sürdüğünü ama sonunda siyasi istikrara kavuşulduğunu ifade ediliyor.

Baygan, bu yılsonunda tapu rakamlarının geçen yıla göre daha yüksek çıkması beklentisi bulunduğunu, yavaş yavaş komşularla ilişkilerin düzeldiğini ve ülkemizde yıllık 600 bin adet civarı yeni konut talebinin bulunduğunu unutmamak gerektiğini belirtiyor. Yeni yıla yeni yatırımlar ile girecek konut yatırımcıları görülürken, bu sayede yeni yılın bir satış rekoru kıracağı da bekleniyor.

Konut, ülkemizde dövizden sonra en çok tercih edilen yatırım aracı olurken, sürekli artan talepler sayesinde hem yerli hem yabancı alımları giderek artacak gibi görünüyor. Halen Türkiye’deki konut fiyatlarının Avrupa’ya göre onda bir olma özelliği devam ediyor.

Baygan, bu bağlamda Türkiye’de konut fiyatlarının minimum 15 yıl daha artacağını ve halen çok ucuz olduğunu ifade ediyor. 2+1 veya 3+1 daireler için ister site ister müstakil yapılarda halen uygun fiyatlar görülürken, bizzat Anadolu’da konut almanın tam zamanı geliyor. İlerleyen dönemlerde yapısal zamlar, doların artışı ve fiyatlara yansıması ile konut kredi faizlerinin yükselme ihtimali de bulunuyor.