Kentsel dönüşümde müteahhit seçme kuralları

Konut

Türkiye’de yaklaşık 7,5 milyon konutun acilen yenilenmesi gerekiyor. Bu noktada kentsel dönüşüm büyük önem taşıyor ancak müteahhit seçerken dikkatli olmak gerek.

Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Son, müteahhit seçerken dikkat edilmesi gereken 5 altın kuraldan bahsetti.

Tamer Son, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 20 milyon konut bulunduğunu söyledi. 2000 sonrasında inşa edilen konutlar hariç geriye kalan 14 milyon civarındaki konutun afet riski taşıdığına dikkat çeken Son, malzeme kalitesi yeterli ölçüde olmayan ve mühendislik hizmeti almamış kaçak yapılar dahil olmak üzere deprem dayanıklılığı düşük yaklaşık 7,5 milyon konutun ise acilen yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Kentsel dönüşüm kapsamında kaliteli ve uzun ömürlü binalar üretilmesinde müteahhitler kadar arsa sahiplerinin de sorumlu olduğunu ifade eden Tamer Son, arsa sahiplerine müteahhit seçerken dikkat etmeleri gereken kriterlerle ilgili tavsiyelerde bulundu.

Son, arsa sahipleri için iskân konusunun çok önemli olduğunu söyledi. Tamer Son, müteahhit firmadan mutlaka iskân alınmasının talep edilmesi gerektiğini kaydetti.

Tamer Son, müteahhitin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylı müteahhitlik lisansının olması gerektiğini söyledi.

Müteahhit firmanın inşaat kalitesini ve beyanlarının doğruluğunu tespit etmek için referanslarının araştırılması gerektiğini söyleyen Son, anlaşma sağlanacak müteahhit firmanın geçmiş projelerini mümkünse yerinde görerek inşaat kalitesini incelemek gerektiğini belirtti.

Tamer Son, arsa sahiplerinin kat karşılığı projelerde sadece arsa payı oranını dikkate almalarının hatalı kararlara neden olabileceğini belirtti. Son, arsa payı oranı ile birlikte değerlendirilmesi gereken önemli kriterlerden birinin bina tesliminde öngörülen daire metrekare fiyatı olduğunu vurguladı.

Tamer Son, mühendislik ve mimarlık hizmetlerine gereken önemi veren inşaat firmalarını tercih etmek gerektiğini belirterek sözlerini noktaladı.