Türkiye’deki konutlar gençleşti

Konut

Hürriyet Emlak, 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden geçen 19 yılın ardından Türkiye’deki konutların yaşını araştırdı. Tüm Türkiye’de ortalama konut yaşı 8,5, İstanbul’da ise 10 oldu.

Ülke genelinde 17 Ağustos depremi öncesi yapılan konutların oranı yüzde 13’e düştü. İstanbul’da ise bu oran yüzde 20 olarak tespit edildi. Türkiye’deki konutların yüzde 56’sı, İstanbul’daki konutların ise yüzde 54’ü 0-5 yaş arasında bulunuyor.

Araştırma, 562 bin konut verisi üzerinden yapıldı. Araştırmaya göre İstanbul’daki bina yaşı kırılımına benzer bir grafik tüm ülkede görülüyor. Türkiye genelinde 6-10 yaş arasındaki konutların oranı ise yüzde 13.

Hürriyet Emlak Satış Direktörü Çağrı Bozay “17 Ağustos 1999 depremi sonrası değişen imar yasaları beraberinde hızlı bir yeniden yapılanmayı getirdi. Gerek mevcut binaların yetersizliği gerekse de aynı bölge içinde yer alan yeni binaların değerleme fiyatlarının yüksekliği bu yapılanmayı hızlandırdı. Bu bilgiler ışığında, yeniden yapılanmanın süreceğini ve bina yaş yüzdelerinin hem Türkiye hem de İstanbul’da düşmeye devam edeceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.