Cuma, Nisan 19, 2024
Ekonomi

Yabancı evin ucuzuna kaçtı

MÜTEKABİLİYET esasının kalkması ile Türkiye’den gayrimenkul alımını hızlandıran yabancı yatırımcılar uygun fiyatlı ilçeleri tercih etti. Yabancılar Türkiye genelinde Antalya’yı seçerken, ilçe bazında Esenyurt, Beylikdüzü, Büyükçekmece’den konut ve arsa aldı.
YABANCILAR geçen yılın 6 ayında Türkiye’den 3 bin 107 taşınmaz alırken, mütekabiliyet yasasının yürürlükte olduğu bu yılın aynı döneminde satış rakamları iki katını aşarak 7 bin 145’e yükseldi. Yapılan konut alımları incelendiğinde il olarak Antalya dikkat çekiyor. İstanbul’da ise metrekare satış fiyatının 1000 – 3 bin 750 TL olduğu Esenyurt, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Avcılar, Küçükçekmece bölgeleri öne çıkıyor.

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, arsa alımında kişi sayısı bir önceki yıla göre bir misli artmasına rağmen alınan adet sayısı iki misli arttığını, yani yabancıların birden fazla mülk alma eğilimine girdiğini söyledi. Özellikle arsa yatırımda bir önceki yıla göre artış yaşandığını belirten Yazıcı, “ Bağımsız bölüm bazında rakamları incelediğimizde en fazla alım olan il olarak Antalya önde gidiyor, hem de açık ara onu takip eden ilimiz İstanbul ama aralarında iki misli fark var. Üçüncü il ise Muğla. Dörtte ise yine bir tatil bölgesi geliyor Aydın. Bu iller bir tesadüf değil. Eğer ilçe bazlı görme şansımız olsaydı ılıman iklimli tatil beldelerinin ilk sırada olduğunu görürdük. Bu sonuçlara baktığımızda şunu çıkarıyoruz; 2013 senesi ilk altı ayında da Türkiye’nin tatil beldeleri halen yabancılar tarafından coğrafi olarak en fazla ilgi duyulan yerler” dedi.

Yazıcı, İstanbul’da alım yapan kişilerin bağımsız bölüm bazında yüzde 55 gibi bir rakamın Avrupa yakasında yeni gelişen batı bölgesinde yoğunlaştığı ifade etti. Yazıcı, yabancıların uygun fiyatla satılması nedeniyle şehrin gelişen akslarının tercih edildiğini söyledi ve ekledi: “Yabancılar aslında pahalı konut değil gelişme bölgelerinde fiyat-değer ilişkisi makul konutlara yatırım yapmak istiyor. Bu bilgi bence erişilebilir fiyatlı konutun sadece iç piyasada değil dış piyasada da ilk tercih olduğunu göstermesi bakımında önemli.”