Perşembe, Nisan 18, 2024
Emlak Haberleri

Üsküdar Meydanı Projesi’yle meydan 3 kat büyüyecek

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar’daki dönüşümle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Tarihiyle büyük öneme sahip Üsküdar, Üsküdar Meydanı Projesi ile yeni bir çehreye kavuşacak. Son yıllarda yapılan ulusal ve uluslararası ölçekle projelerle, ilçenin ulaşımın merkezi olma özelliğinin ön plana çıktığını ifade eden Türkmen, Üsküdar Meydan Projesi’nin tamamlandığında Üsküdar sahilinden Ahmediye Meydanı’na kadar toplamda 130 bin metrekare büyüklüğünde bir meydana sahip olacağını belirtti.

Üsküdar Meydanı Projesi’ne ilk kazmanın vurulduğunu ve çalışmaların devam ettiğini ifade eden Türkmen, şunları kaydetti:
“Üsküdar Meydanı’nı eskiye göre 3 kat büyütmüş ve altına da 800 araçlık otopark kazandırmış olacağız. Allah nasip ederse, gelecek yıl ekim ayında Üsküdar Meydan’daki bu projelerimizi tamamlamış oluyoruz. Yepyeni bir Üsküdar Meydanı ortaya çıkaracağız. Kuşkonmaz Camisi’yle Üsküdar-Eminönü vapurlarının kalktığı iskele arasındaki denizin karaya doğru girintili olduğu alanda, denize doğru 13 bin metrekarelik bir kazıklı teras sistemi yapacağız. Bu dolgu değil. Onu vatandaşlarımız, ‘deniz dolduruluyormuş’ diye karıştırıyor. Öyle bir şey yok sadece denize doğru 13 bin metrekarelik bir teras kazıkların üzerinde ve bununla meydanı daha da büyütmüş oluyoruz. Şimdi önümüzdeki ay nisan ayında kazıkları çakmaya başlayacaklar ve hızlıca bu kazık biter bitmez beton da atacaklar. Yıl sonunda 2017’nin sonuna doğru bu dediğimiz kazıklı teras sistemi inşallah bitecek. Üsküdar Meydanı gerçekten İstanbul’un en kolay ulaşılabilir ve kullanılabilir meydanı haline gelecek.”

Üsküdar Kabataş Yürüme Tüneli Projesi’nin de ilçede hayata geçeceğini anlatan Türkmen, 2018’in sonuna kadar Üsküdar’dan Kabataş’a, bu defa denizin altından yaya yolu, yürüyüş bantları ve bisikletle de geçiş olacağını söyledi. Türkmen, Üsküdar’ın Anadolu’dan, Avrupa’ya geçişin merkezi olduğunu vurguladı. Üsküdar – Ümraniye – Çekmeköy metro hattının da bu yılın Haziran ayında hizmete gireceğini dile getiren Türkmen, Çekmeköy hattının 2023’e kadar Kurtköy-Sabiha Gökçen Havalimanı’na kadar uzayacağını da aktardı.

Çamlıca Camisi çevresinde düzenleme
Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olarak nitelendirilen Çamlıca Camisi’nin Üsküdar’da inşa edildiğine dikkati çeken Türkmen, 40 bin’i kapalı, 20 bini açık alanda toplam 60 bin kişinin namaz kılabileceğini vurguladı. Türkmen, bu yüzyılın mührünün Çamlıca Camisi olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Caminin şu anda yüzde 80-90’ı bitti. İnşallah bu yıl içerisinde cami ibadete açılıyor. Tabii caminin çevre düzenlemesi, camiye çıkan yollar konusu ise devam ediyor. Cami sadece cami değil ki, camide yok yok, orası adeta bir külliye. Örneğin, caminin altında 4 bin 500’e yakın araçlık otopark var. Caminin altında 10 bin metre karelik kütüphane, sanat atölyeleri, İslami eserler müzesi, sergi salonları var. Gerçekten muazzam bir eser. Dediğim gibi bu yüzyılın mührü ve inşallah artık sona gelindi.”
Caminin etrafında, büyük Çamlıca’da televizyon antenleri de olduğuna dikkati çeken Türkmen, vericilerin tümünün haziran ayında kaldırılacağını kaydetti.

Türkmen, şöyle konuştu:
“Büyük Çamlıca’daki antenler Küçük Çamlıca’ya taşınıyor ama tek kule etrafında. Şu anda onun da inşaatı devam ediyor. Burası sadece bir kule değil, yeni bir turizm alanı oluyor. Girişte yine sosyal alanlar, hediyelik eşya alım-satım yerleri, çift panoramik asansörlerle insanların çıkacağı, 180’inci metrelerde lokantalar, restoran, kafeterya ve seyir terasları var. Bütün İstanbul ayağınızın altında, oradan izleyeceksiniz daha sonra 220 metreden itibaren kule, anten devam edecek. O da bütün televizyon ve radyoların vericisi olarak kullanılacak kısımdır. Bunların tamamı bu yıl bitiyor. Haziran ayının sonuna doğru ve inşallah hizmete girdiğinde Küçük Çamlıca ayrı bir turizm merkezi olacak.”

Türkmen, Çamlıca Camisi’nin giriş, çıkış yerleri ve yollarıyla ilgili düzenlemeler yapıldığına değinerek, insanların mahallelerdeki yollara girmeden Libadiye kavşaktan, Şile yolundan, direkt caminin avlusuna çıkabileceklerini belirtti. Türkmen, “yılda 4-5 milyon turistin” de Çamlıca’ya gelmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Üsküdar Meydan Projesi
Projeyle yeni meydan, Üsküdar Evlendirme Dairesi önünden başlayıp vapur iskelesine kadar uzanan alanda şimdiki halinden 3 kat daha genişleyecek. Yer altında otopark yapılacak, Ahmediye Meydanı ile başlayan yaya aksı da Hakimiyeti Milliye Caddesi ile yeni meydana açılacak. Ayrıca Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı ve Kara Davut Cami önünde iki farklı aktivite alanı oluşturulacak.

Rumi Mehmet Paşa, Mihrimah Sultan ve Yeni Valide Camileri, Aziz Mahmut Hüdayi ile Şemsi Paşa Külliyesi gibi tarihi yapılar ön plana çıkarılacak. Bu kapsamda restorasyon çalışmaları sürüyor.

Meydanda alışveriş birimleri, yer altı çarşısı, kafeteryalar, yer altı katlı otoparklar, sergi holü, kentsel bellek müzesi, zanaat atölyeleri olacak. Semtin dokusuna uygun yapılacak ticaret alanları sokak ve meydana açılacak. Marmaray Projesi’ne ait yaya çıkışları yeniden düzenlenecek.