Cumartesi, Nisan 20, 2024
Emlak Haberleri

Sur Yapı Katar’a 13 projeyle katıldı

Türkiye’den çok sayıda gayrimenkul şirketi Expo Turkey by Qatar Fuarı’na katıldı. Fuara 13 projeyle katılan Sur Yapı, gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri anlattı.

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas; “Sur yapı olarak Katar’daki bu Expo Fuarı’na katılmayı uygun gördük. Önümüzdeki dönemde de yabancıya konut satışının Türkiye için önemli bir gündem maddesi olacağını düşünüyoruz. Biz de Sur Yapı olarak katkımızı sunmak istedik, 13 projemizle bu fuarda yerimizi aldık. İlk gün ve hafta içi olması nedeniyle biraz daha ziyaretçi sayısında eksikliğimiz var ama bugün gayet iyi. Hatta öğleden sonra burada tatile girdiği için de kalabalıklaşmaya başladı. Katar nüfusu çok olmayan bir ülkemiz ama gelir seviyesi son derece yüksek ve yatırımcı profili de bir o kadar yüksek, ciddi portföy yatırımcıları var. Bireysel konut alıcılarından öte blok bazında adetli ürün satma imkanı var o yüzden bu fuarda böyle binlerce insanı ağırlamayı hedeflemedik. Devlette çalışıp farklı görevlerde bulunan insanların da ziyaretini alıyoruz. Cuma günü tatil, daha iyi olacağını düşünüyoruz. Fuarlar bizim sıcak satış yaptığımız yerler değil, burada satış yapma para alma imkanı da yok. Sözleşiyoruz. Arkadaşlarımın verdiği bilgiye göre dün 10 milyon civarında söz almışız. İnşallah neticelendiririz Türkiye’ye döndüğümüzde. Fuarlar daha çok adres ve karşılıklı ilişki geliştirme için önemli. Bizim Türkiye’de şu anda özellikle ciddi oranda Arap müşterilerimiz var. 1-2 daire alıp cesaretlenip bir güven telkin ettikten sonra, daha iyi tanıdıktan sonra 3 tane, daha sonra 5 tane, sonrasında 10 tane daha fazla alan müşterilerimiz de oluyor.” dedi.

Yabancı yatırımcılar KDV’den muaf

“Bu şu açıdan çok önemli 15 Temmuz darbe sürecinden çok etkilendik biz bu ilişkilerin orada çok işimize yaradığını gördük. Ağustos 2016’da çok ciddi oranda ziyaretçi düşmesine rağmen yeni müşteri ediniminde baya bir geri düşmemize rağmen daha önceden bizden konut alan müşterilerimizin ciddi anlamda desteğini gördük. Rakamsal olarak da geri düşmedik bu sebeple. Blok satışlar yapma imkanı oldu ve hiçbirini de biz aramadık, pazarlama yapmadan o ilişkiler, sağlam dostluklar ticari neticeye dönmüş oldu. O anlamda bu tarz platformlara günü birlik bakmıyoruz. Önümüzdeki döneme dair hazırlık, altyapı ve yeni ilişkiler olarak görüyoruz. Zaten gayrimenkul sektörü olarak da önümüzdeki en önemli gündem maddelerimizden biri de yabancıya konut satışı olacak. Maliye bakanlığımıza da taleplerimiz oldu, özellikle Konutder olarak. Ve KDV muafiyeti getirildi biliyorsunuz. Şu anda yabancı alıcılar KDV’den muaf tutuluyor. Bu çok büyük bir imkan oldu bizler için. Aynı zamanda 1 milyon dolarlık konut alımına da vatandaşlık getirilmiş oldu. Bakanlıklarla görüşüyoruz belki önümüzdeki dönemde daha farklı bütçeler yaparak yabancıya satışı arttıracağız. O anlamda bu fuar da bizim için bir başlangıç olacak.”

19 ülkeden vatandaşa satış yaptık

“Sur Yapı olarak 19 ülkeden gelen vatandaşa satışımız toplam satışın içerisinde yüzde 15’lik bir alanı kapsıyor. Önümüzdeki dönemde Avrupa vatandaşına satışı arttıracağız böylece denge yüzde 50’ye yüzde 50 olacak. Yabancıya satış yüzde 25’lere kadar gelebilirdi ancak yabancıları Anadolu yakasına getirmek biraz zor oluyor. İstanbul deyince Avrupa yakasına bakıyorlar. Trakya sayılabilecek yerden almak normal geliyor ama Kadıköy’den bile satmakta zorlanıyoruz. Bu denge de yüzde 5 Anadolu, yüzde 10 Avrupa yakası olarak toplamda yüzde 15 ediyor.”

Yabancıya satış yüzde 25’in üstünde

“Bursa’da yabancıya satış yüzde 25in üzerinde. Özellikle Arap yatırımcılarımız hemen hemen Körfez’in her yerinden var; Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan bunların başını çekiyor. Bundan sonra daha da imkan olacak. Arkadaşlar Bursa için birkaç tane kaparo da aldı. Çünkü yüzde 18 KDV ile satıyorduk şimdi çok ciddi avantajı olacak. 1 milyonluk konutta 180 binlik çok ciddi bir avantaj elde edeceğiz.”

1 milyon 400 bin kilometre alanda kentsel dönüşüm projesi

“Antalya en çok bilinen şehirlerimizden, son dönemde İran vatandaşları da çok ilgi gösteriyor. Antalya projemiz örnek bir kentsel dönüşüm projesi. 1 milyon 400 bin metrekare alanda gerçekleştirildi. Antalya büyükşehir belediyemizin Antepe diye şirketi var. Teknik altyapı anlamında da şehrin akıllı kent yönetimi planlarını ve programlarını yaptıkları için de büyük bir avantaj haline geliyor o bilgi sistemini kullanmak. Biz de tabii öneride bulunmuş olduk. Neticede iş bizde kalınca da o tarihten itibaren üzerimize almış olduk. Biz hızlıca projeyi çalışıyoruz şu anda. Nisan sonuna kadar en azından hak sahipleriyle ilgili kısmın ruhsatlarını almak istiyoruz. Toplamda tamamen tahliye edildi. 3 bin 267 hak sahibi ile iki kişi hariç anlaşma tamamlandı. İkisinde de bir sorun yok sadece veraset var. 1 milyon 400 bin metrekare alanın tamamen yollarıyla, raylı sistemiyle, büyük bir kentsel rekreasyon alanıyla, camileriyle, okullarıyla, otoparklarıyla bütün bir modern kentleşmede ne gerekiyorsa planlanarak yürütülen bir çalışma. Keşke her yer böyle yapılabilse. Kartalda 15 sene oldu hala kentsel dönüşüm projesini ayağa kaldıramadık çünkü kolay alanlar değil. Antalya büyükşehir belediyesi hakikaten herkesin rızasını alarak başarıyla yürüttü bu işi. Antalya’da yaklaşık 15-16 bin civarında konut yapılacak. Hak sahiplerine 5 bin 73 konut veriliyor. Belediye konut almayacak ama ticari birimlerden bir miktar alacak.”

Yabancı ortaklıklara açığız

“Sur yapı olarak her zaman ortaklık teklifi alıyoruz. Tabii ki Sur Yapı’yı ortaklığa açma gibi bir düşüncemiz yok ama proje bazlı ortaklıklar yapıyoruz. Yabancı ortaklıklara da açığız yeter ki Türkiye’ye sermaye gelsin, dışarıdan bir katkı olsun, yoksa her şeyi biz yapalım gibi bir düşüncemiz yok.

15 Temmuz’dan bu yana biraz yavaşlama olsa da Arap yatırımcılar hiç geri çekilmedi. Bundan sonra ise hızlanacak. Bizim Antalya projemiz 2 milyar dolarlık bir proje. Bunun içinde yaklaşık 3’te 1’i hak sahiplerinin. Bizim kendi portföyümüz 1 milyar doların üzerinde. Önümüzde yıl içerisinde sunacağımız birkaç proje var. 1.5 milyar dolar proje büyüklüğüne erişmiş olacağız.

Yabancıya konut satışı seferberliğini biz birinci etapta Maliye Bakanlığımızla görüştük. Nihayetinde teşvikleri verecek olan da Maliye Bakanlığımız. Bütün sektörden arkadaşlarımızı Konutder olarak öncülük yapıp maliye bakanımızla bir araya getirdik. Teşekkür ettik kendisine, onların beklentisini, bizim beklentimizi birinci elden konuşma fırsatımız oldu.”

Hedefimiz yıllık 10 milyar dolar

“Türkiye’nin gayrimenkul satışı için 5 yıl içinde yabancıya satışta yıllık 10 milyar dolarlık bir hedef belirledik ve elimizden gelen gayreti göstereceğiz.

Türkiye’nin de siyasal anlamda önünde yeni bir seçim olmadığını düşünüyoruz. Herkes buna odaklanacak. Dışarıda da doğru tanıtabilirsek birkaç yıl içinde bu rakamları bulabiliriz. Türkiye’nin konut pastasının içinde yüzde 3’ler seviyesinde olan Arap alemi artık bize Trabzonu soruyor. Doğu Karadeniz’e ilgi çok, havalimanı yapıldığı zaman Rize ve Artvin’e de ilgi olacak. Sapanca, Yalova, Bursa gibi tabiati güzel yerlere de ilgi oldukça fazla. İstanbul her zaman çok büyük pazar oldu. Biz Antalya’yı Arap yatırımcılara satabilir miyiz bilemiyoruz. Araplardan çok Almanların, Avrupalıların, Rusların, İranlıların ilgisi var. İran pazarını da çok önemsiyorum. İran’da çok ciddi bir nüfus var, dışarı çıkma arzusu var, İran pazarından da Antalya’da talep alırız diye düşünüyorum.”