Maketten ev alırken dikkat edilmesi gerekenler

Son yıllarda maketten konut alanların sayısında artış yaşanıyor. Ancak maketten satın alınan bazı konutlar vatandaşı mağdur ediyor. Biz de ev alma hayalini gerçekleştirmek isteyenler için maketten ev alırken dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğunu araştırdık.

Konut üretimi tüm hızıyla devam ediyor. Birçok aile uygun fiyat ve geri ödeme koşullarıyla yeni ev sahibi oluyor. Ancak ev alımı sırasında yaşanan sorunlar, çok dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor. Maketten seçilip aslına uygun inşa edilmeyen yapılar, sözleşmedeki büyüklüğünden farklı teslim edilen daireler gibi olumsuzluklar, konut alanların en sık karşılaştıkları sorunlar arasında yer alıyor.

Gayrimenkul uzmanları özellikle maketten konut satışlarının yaygınlaştığı bu dönemde mağdur olanların sayısında artış yaşandığına dikkat çekiyor ve bazı uyarılarda bulunuyor: “Birçok vatandaş ev sahibi olmaya hazırlanırken, projede gösterilen özellikler taşındıktan sonra evin gerçek haliyle uyuşmuyor. Mağdur sayısı gün geçtikçe artıyor. Maket/broşür/insert gibi pazarlama dokümanları konutun son durumu hakkında belirli bir noktaya kadar fikir verebilir, fakat firma her zaman proje tamamlanana kadar projeyi gerekli gördüğü durumlarda değiştirme/geliştirme hakkını saklı tutar. Ayrıca, teknik şartnamelerde yazan markalar genellikle ‘muadili’ sözüyle tamamlanır. Proje tamamlandığında, o mülkün satılmasındaki en önemli neden olan sosyal tesis ve yeşil alanlar tamamlanmamış olabilir.”

Gayrimenkul uzmanları bu gibi sorunların yaşanmaması için öncelikle projeyi gerçekleştiren firmanın referansları ve finansal gücünün alıcı tarafından mutlaka dikkate alınması gerektiğini önemle vurguluyor.

Maket üzerinden ev alırken büyük bir hayal kırıklığı yaşamamak ve riskleri en aza indirmek için dikkate alınması gerekenleri sizler için gayrimenkul uzmanlarına sorduk;

1. Maket üzerinden ev alırken öncelikle inşaatı yapan firmanın geçmişi ve referansları iyi incelenmeli. Şirketin bitirdiği projeleri araştırılmalı, geçmişte yaptığı işlerin kalitesi, zamanında teslim edip etmediği öğrenilmeli. Karar vermeden önce pek çok proje gezilmeli ve karşılaştırma yapılmalı.

2. Firmanın güvenirliliğinin yanında projenin arkasında garantör konumunda bir bankanın olup olmadığı hatta bankaların projeye özel kredi verip vermediği de önemli bir kriter.

3. Gösterilen resimlere veya maketlere hemen güvenilmemeli. Şirketten, o alana yapılan inşaat ile ilgili ruhsat istenmeli ve belediyeye verilen proje incelenmeli. Bilgi sahibi değilseniz bir uzmandan mutlaka yardım almalısınız.

4. Şirketten verilen broşür ve çizimler, şirkete mümkünse imzalatılarak onaylatılmalı ve saklanmalı. Hangi malzemelerin kullanılacağına dair bilgi içeren bir liste de kaşeli ve imzalı olarak şirketten alınmalı.

5. Satın alma aşamasında mutlaka bir sözleşme imzalanmalı. Sözle vaat edilen her şeyin yazılı hale getirilmesi sağlanmalı. Satış ya da satış vaadi sözleşmesinin noterden onaylı olmasına dikkat edilmeli. Sözleşmeler 12 punto ile yazılmalı, anlaşılır olmalı.
6. Sözleşmede söz konusu inşaata ve arsaya ilişkin ada pafta ve parsel numaraları, imar planıyla ilgili bilgiler, binanın kat sayısı, bağımsız bölüm sayısı, alınacak olan dairenin hangi daire ya da kaç numaralı daire olduğu gibi bilgiler mutlaka bulunmalı.

7. Dairenin peşin satış bedeli, taksitli satış bedeli, taksit sayısı ve faiz oranı sözleşmeye yazılmalı. Sözleşme tarihi, dairenin teslim tarihi ve ortak alanlardaki sosyal tesislerin teslim tarihi sözleşmede ayrı ayrı belirtilmeli. Konutun kaç metrekare olduğu, oda, salon gibi bölümlerinin kaç adet olduğu, dairede kullanılacak malzemelerin çeşidi ve kalitesi, ortak alanların ve bu alanlardaki tesislerin neler olacağı, hangi ortak alanların kimler tarafından ne şekilde kullanılacağı da sözleşmede açıkça belirtilmeli.