Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ekonomi

Konut sigortası yaptırırken nelere dikkat edilmeli

Evimiz, çoğumuz için yaşamımızın en değerli yatırımı. Bu yatırımı olası risklere ve tehlikelere karşı güvence altına almak ve evimizde ilk günkü huzur ve keyifle oturmak içinse konut sigortası akılcı bir çözüm olabilir. Evimiz ve eşyalarımız için en doğru sigorta hangisidir? Hangi teminatları öncelikli olarak göz önünde bulundurmalıyız?

Evimizi yangından hırsızlığa, sel ve su baskınlarından yıldırım çarpmalarına, kira kaybından uçak çarpmalarına kadar her türlü doğal afet ve kazaya karşı sigortalayabiliriz. Konut sigortası konut ve içindeki eşyalar için gerekli bir güvencedir. Bu güvenceden en iyi şekilde yararlanmak adına ihtiyaçlarımıza en uygun teminatları ise poliçede seçmeliyiz.

* Yeni bir ev satın aldınız ve konut sigortası yaptırmak istiyorsunuz; konut sigortaları, bina ve isteğe bağlı olarak içinde yer alan eşyaları güvence altına alır. Bu sayede bina teminatı ile içerisindeki her tür sabit tesisat da sigorta kapsamına girer. Çünkü herhangi bir hasarın gerçekleşmesi durumunda çoğunlukla eşyalar da hasar görür. Konutu sigortalarken eşyalarıyla birlikte güvence altına alarak az maliyetle daha kapsamlı bir güvenceye sahip olabilirsiniz.

* Kiracı iseniz; sadece eşya teminatı alarak yaşam alanınızdaki tüm mobilya ve objeleri de güvence altına alabilirsiniz.

* Konut sigortası teminatları sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Ancak hepsindeki ortak ana teminat, yangın için olandır. Yangın teminatı; olası yangın, yıldırım düşmesi ve patlamaların neden olduğu zararları güvence altına alır.

* Deprem sigortası ise her sigorta şirketinin poliçe kapsamına dahil ettiği bir teminat değildir, bunu önceden öğrenin. Dahil değilse ve istiyorsanız poliçe kapsamına aldırın. Deprem teminatı alabilmeniz için de öncelikle DASK – Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmanız gerektiğini unutmayın.

* Konut sigortası yapmadan tüm firmaların sunduğu teminatları kıyaslayın. Hangi risklere karşı sizleri ve evinizi güvence altına aldığını listeyin. Hırsızlık, sel/su baskını, deprem, dahili su hasarları, fırtına, kar ağırlığı, hava, deniz ve kara taşıtları çarpması, toprak kayması, duman, terörizm, grev, kargaşa, yakıt sızması, elektronik…

* Poliçe kapsamını belirlerken unutmayın; size ait konut ile konut içindeki her türlü ortak kullanım alanı ve tesisler, bahçe, avlu ve çevre duvarları poliçenizi oluşturur. Binanız dışında kalan alanlar, televizyon ve uydu anteni gibi evinizi tamamlayan eşyalarınızı ise, poliçenizin teminat kapsamına ayrıca dahil ettirmelisiniz.

* Konut sigortası yapan şirketler kagir binaları tam ve yarım kagir yapı olarak iki şekilde sınıflandırırlar. Tam kagir yapılar; dış ve iç duvarları ile taban ve tavanları beton, taş, tuğla, briket gibi yanmaz malzeme ile yapılmış yapılardır. Yığma kagir yapı ise iskeleti olmayan ve sadece duvarların taşıyıcı olduğu ancak yine dış ve iç duvarları ayrıca taban ve tavanları beton, taş, tuğla, briket gibi yanmaz malzemeden inşa edilen yapı. Sahip olduğunuz bina adi kagir ve ahşap bir yapı ise bunu belirtmelisiniz çünkü çoğu standart poliçede bu tarz yapılar ve eşyaları teminat dışıdır.

* Değerli eşyalar genellikle poliçe kapsamındadır ancak belirli bir limiti olabilir. Farklı bedeller için ayrıca teminat talep etmeniz gerekebilir.

* Enflasyondan korunmayı da ek bir teminat olarak alabilirsiniz. Bu teminat enflasyon ortamında bina ve eşyaların güncel değerini korumasını sağlar.

* Sigorta şirketlerinin ayrıca sunduğu özel indirim imkanları, kampanyaları ve sundukları hizmet listesini de öğrenin ve firmaları değerlendirirken dikkate alın.

* Konut sigortası ve poliçe kapsamları için araştırmaya başlamadan önce gayrimenkul danışmanınızdan binanız, konumu ve geçmişi ile ilgili faydalı bilgiler alabilir ve daha kolay bir sigortalama süreci geçirebilirsiniz.