Cuma, Nisan 19, 2024
Ekonomi

İstanbullular en çok bu bölgelerde ikinci konut aldı

Haftasonlarını daha sessiz ve gözlerden uzak geçirmek isteyenler ikinci konut için İstanbul çevresini tercih ediyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin araştırmasına göre, geçtiğimiz yıl İstanbullu ikinci konut alıcıları; Silivri, Kumburgaz, Güzelce, Gümüşyaka ve Marmara Ereğlisi gibi bölgeleri tercih etti.

Türkiye’nin kozmopolit yapısını bir arada barındıran bir finans ve cazibe merkezi olan İstanbul’da yaşayan insanların konut tercihleri incelendiğinde, çoğunlukla bütçelerine uygun bir site yaşamını tercih eder hale geldikleri görülüyor. Son 10 yıl içerisinde gerçekleşen projelerde, site kavramının ülkemiz genelinde yerleştiğini ve bu kavramla birlikte sosyal tesislere, yeşil alanlara sahip, güvenlik problemi bulunmayan, ulaşım sorunu olmayan şehrin çeperlerindeki projelere talebin arttığı gözlemleniyor.

İstanbul geneli konut sektörü açısından incelendiğinde, A grubu lüks konut projeleri ve kent merkezinde yer alan rezidans projeleri göze çarparken, müstakil bir yaşamı gerek yazlık ev gerekse de birinci konut olarak tercih eden insan sayısının da her geçen gün arttığı görülüyor.

İkinci konutların tercih edilme nedenleri ise şöyle sıralanıyor:

• Daha sessiz, daha gözlerden uzak bir yaşam şeklini benimsemek,

• Bahçeli bir evde kentin yoğunluğundan uzaklaşma arzusu,

• Deprem nedeniyle az katlı bir evde yaşamayı tercih etme

• Göl kenarlarında, deniz kenarlarında, çevresinde ormanlık arazi bulunan bölgelerde, manzaralı evlerde yaz döneminde yaşama isteği

• Daha ucuza ailecek daha uzun süreli tatil yapabilmek

Geçmişte İstanbul’un yazlık amaçlı tercih edilen pek çok semtinin artık yaz-kış kullanılan tam zamanlı ikamet edilen bölgelere dönüştüğünü görüyoruz. Bu semtlere örnek olarak Yeşilköy, Avcılar, Büyükçekmece ve Çatalca gösterilebilir. İstanbul’un gelişme trendi şehir merkezinin büyümesine neden olurken, bir yandan da merkezden uzak yaşamayı tercih edenler yazlık semtlerde tam zamanlı yaşamaya başladılar. Gelişen ulaşım bağlantıları ile kent merkezine erişimin kolay sağlanabiliyor olması, istanbulun çok merkezli gelişim yapısı da bu durumun gerekçelerinden gösterilebilir. Buna rağmen özellikle İstanbul’da yoğun ve hızlı bir yaşantıya sahip çalışan nüfus için, haftasonları veya tatillerde kısa zamanda erişebilecekleri deniz veya doğa konseptli, sakin yerleşim alanları satılık veya kiralık olarak tercih edilmeye devam ediyor.

Günümüzde, İstanbul ve çevresinde yazlık ev satın almak veya kiralamak için tercih edilen bölgeler şöyle:

1- SİLİVRİ, KUMBURGAZ, GÜZELCE, GÜMÜŞYAKA VE MARMARA EREĞLİSİ

İstanbul’un Tekirdağ’a kadar uzanan sahil şeridindeki; Büyükçekmece, Kumburgaz, Güzelce, Gümüşyaka ve diğer sahil semtleri polülaritelerini yitirmemiş yazlık alanlarımızdır. Sahil bölgesi olmasından dolayı Büyükçekmece ilçesinin ise nüfusu yazları oldukça artıyor. Bu artışla canlanan sosyal yaşantı, merkezde bulunan tarihi kervansarayın yakınındaki Kültürpark’ta düzenlenen çeşitli etkinliklerle zenginleştiriliyor. 32 km’lik uzun bir kıyı şeridine sahip olan Marmara Ereğlisi’nin ise, 21.469 olan toplam nüfusu, yaz aylarında ortalama 100.000’leri buluyor.

Bölgede yapılan yazlık ev incelemelerinde en yüksek fiyatların Silivri ve Kumburgaz’da karşımıza çıktığını, Gümüşyaka ve Marmara Ereğlisi’nde ise nispeten daha düşük seviyelere ulaştığını gözlemliyoruz. Fiyatlar, ortalama 100.000 TL – 500.000 TL mertebelerinde değişkenlik gösteriyor. Lüks villa sitelerinde konut büyüklüğüne, bahçe kullanımına, havuzlu olma durumuna bağlı olarak bu rakamın oldukça üzerinde satış rakamları olduğu da dikkat çekmektedir.

2- ŞİLE, AĞVA RİVA

Marmara Bölgesi’nin kuzey doğusunda yer alan Şile’nin 2012 adrese dayalı nufüs sayımına göre nufüsu 30.218’dir. Bunun 13.260’ı ilçe merkezinde, geri kalan 16.958 kişi ise, Ağva dahil, 57 köyde yaşıyor. Ağva’nın nüfusu ise 3.000 kişi civarında olup yaz aylarında ve haftasonları bu nüfusun 10.000’e ulaştığı söyleniyor.

Bölgelere ilişkin gerçekleştirilen yazlık ev araştırmalarında manzaralı ve müstakil konutların ağırlıklı olduğunu ve fiyatların 300.0000 – 600.000 TL mertebelerinde değişkenlik gösterdiğini gözlemliyoruz.

Riva bölgesi ise İstanbul’un villa şeklindeki yapılaşma açısından en hareketli ilçeleri arasında yer almaktadır. Bölgenin ilk profosyonel yapılaşması, Mimar Ertem Ertunga’nın projelendirdiği, 132 adet müstakil villadan ve 8.000 m2 alan üzerine inşa edilen sosyal tesisten oluşan Riva Konakları Projesi olmuştur. Proje 165.000 m2 toplam arazi üzerindedir. 2007 yılında oturum başlayan projede, 132 villanın yanı sıra açık ve kapalı 5 adet yüzme havuzu, 4 adet tenis kortu, açık ve kapalı restaurantlar, 3.600 metrekarelik kapalı alanlı sosyal tesis bulunmaktadır. Riva Konakları’ndan sonra Ant Yapı, AntRiva Projesi’ne başlamıştır. Söz konusu proje kapsamında 99 adet villa yer almaktadır. Proje kapsamında yer alan villalar A tipi, B tipi ve C tipi olarak isimlendirilmiş olup kapalı alanları brüt 323 m2 ile 574 m2 arasında değişmektedir. Söz konusu vilların %85’i satılmış durumda olup, villa satışları reklama ve tanıtıma gerek duymadan devam etmektedir. AntRiva projesi kapsamında satış işlemlerinin Aralık 2010 tarihinden itibaren devam ettiği öğrenilmiştir.

3- BAYRAMOĞLU

Devlete ait resmi kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere, yarımada ve çevresinde inşa edilen tüm yapı ve alanlar; kamp, dinlenme tesisi ve yazlık mesken olarak inşa edilmiş ve bunun neticesinde Bayramoğlu, İstanbul ‘a en yakın tatil beldesi olma özelliğini, günümüze kadar sürdürdü.

Bayramoğlu, bir tatil beldesi olmasının yanı sıra, konumu gereği de çok stratejik bir öneme sahiptir. İstanbul ve Kocaeli illerinin tam arasında kalan bu belde, E – 80 İstanbul Anadolu Otoyolu, D–100(E–5) Karayolu, Eskihisar – Topçular Feribot Terminali, TCDD Anadolu Tren Yolu Hattı, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ve Gebze – Halkalı Marmaray Yüzeysel Metrosu’nun da yanında yer almaktadır.

Beldenin özelliklerinin başında: İstanbul’a 40 km uzaklığı ve doğası gelir. Marmara Denizi’ne doğru uzanan yapısıyla yaz aylarında çekim merkezidir. Yazın mahalle nüfusunun dört kat arttığını gözlemliyoruz. Yazın İstanbul’dan işinden uzak kalmak istemeyenler için güzel bir tatil beldesidir.

Bayramoğlu’na ilişkin gerçekleştirilen yazlık ev araştırmalarında Plaj Caddesi’nde ve çevresinde yer alan ve genellikle müstakil tipte olan konutların fiyatlarının 100.000 – 400.000 TL mertebelerinde değişkenlik gösterdiğini gözlemliyoruz.

4- ADALAR

İstanbul halkının en çok tercih ettikleri yazlık bölgelerden birisidir. Adalar, özellikle yazları yoğun bir iç turizm hareketine sahne olmakta, bu nedenle de nüfusu yaz mevsiminde önemli artış gösteriyor. Yazın nüfusun, kış mevsimine oranla 10 kata yakın arttığı, hafta sonlarındaki artışın ise daha da fazla olduğu söyleniyor. Evler, daha çok yazlık olarak kullanılıyor. Yerleşik nüfusun bir bölümü İstanbul’da çalışmakta ve vapurla günübirliğine kente gidip geliyor. 2012 yılı ADNKS sonuçlarına göre 14.552 olan nüfus, yaz aylarında Nisan ve Mayıs’tan itibaren artarak, Temmuz-Ağustos aylarında Büyükada 3.000 (Sedefadası dahil), Heybeliada 20.000, Burgazada 7.000 ve Kınalıada 15.000 olmak üzere, toplam 72.000 civarına ulaşmakta, günü birlik ziyaretçilerle ilçe nüfusu 140.000 kişiyi buluyor.