İstanbul 2014 yılında yedinci sırada

IstanbulGayrimenkulde son yıllarda hızlı büyüyen İstanbul, 2014’te de emlak yatırımları açısından favori şehirler arasında yer almaya devam etti. İstanbul 2014 yılında yedinci sırada kendine yer buldu.

Türkiye’de 2012 yılında alınan, yabancıların gayrimenkul edinmesi üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması kararı özellikle Rusya, Ortadoğu ve Asya’daki yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Yatırımcılar, Avrupa’daki birincil gayrimenkul varlıklarındaki rekabet arttıkça İrlanda, İspanya gibi toparlanan pazarlara, bölgesel merkezlere ve ikincil gayrimenkule yöneliyor.

PwC ve Urban Land Institute(ULI) işbirliği ile gerçekleştirilen ve gayrimenkul sektöründeki tahminleri içeren ‘Emerging Trends in Real Estate® Europe 2014 -Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2014’ raporunun sonuçlarına göre, geçen yılın gözde şehirlerinden biri olan İstanbul, birkaç sıra gerilemesine rağmen 7. sırada yer alarak yatırım için en iyi 10 şehir arasındaki yerini koruyor.

Siyasi istikrar etkili
Rapora göre, İstanbul güçlü bir ekonomiyle desteklenen ve hızlı büyüyen bir pazara sahip olduğu için genellikle yatırımcıların favori şehirlerinden olmayı 2014 yılı için de sürdürüyor. Bunun yanı sıra, 75 milyonluk genç ve hızla büyüyen nüfusuyla Türkiye, demografisi bakımından da oldukça cazip. ‘Refah düzeyinin yükselmesi’ ve ‘orta sınıfın kendisini yeniden tanımlamasının’ ülkeyi perakendecilik bakımından da cazip kıldığı düşünülüyor.
İstanbul’da kaliteli varlık bakımından eksiklikler olması ise pek çok uluslararası yatırımcının yatırım yapmaktan vazgeçmesine yol açabilecek bir risk oluşturuyor.

Araştırmaya göre, Türkiye’de fiyatlandırmalar henüz istikrarlı bir baza oturmuş değil ve büyük ölçüde konuma ve yeni geliştirilen projelerin niteliğine dayanıyor.

Ankete katılanlar Türkiye’de fiyatların çok yüksek olduğunu ve politik istikrarın geleceğinin de bir sorun olarak görülmesinin bir risk olduğunu belirtilirken, 2012 yılında yabancıların gayrimenkul sahibi olmaları üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin karar sonucunda özellikle Rusya, Ortadoğu ve Asya’daki yatırımcıların dikkatlerinin Türkiye’ye yönelmesine sebep olduğunun altını çiziyorlar.