Haliç Metro Köprüsü açıldı

Haliç Metro Köprüsü ProjesiTürkiye’nin ilk metro geçiş köprüsü olan Şişhane-Haliç Metro Geçiş Köprüsü-Yenikapı Metro Hattı Başbakan’ın da katıldığı törenle hizmete girdi.

Marmaray ile metroyu birbirine bağlayan Şişhane-Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün açılışı nedeniyle Yenikapı istasyonunda bir tören gerçekleştirildi. Törene; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Bakanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılışa Üsküdar istasyonundan Marmaray’a binerek geldi.

Açılış sonrası ilk sürüşü Başbakan Erdoğan yaptı. 180 milyon liraya mal olan köprüden günde 1 milyon kişi geçecek.

İSTANBULLUNUN HAYATINI KOLAYLAŞTIRACAK

Haliç Metro Geçiş Köprüsü sayesinde Hacıosman’dan metroya binen yolcular, kesintisiz Yenikapı aktarma istasyonuna ulaşacak. Burada Marmaray bağlantısıyla Kadıköy-Kartal’a, metro bağlantıyıla da Bakırköy-Atatürk Havalimanı veya Bağcılar-Olimpiyatköyü-Başakşehir’e kısa sürede ulaşabilecek. Metro hatlarındaki istasyonlara turnikeden geçip bir ya da iki kat aşağıya inildikten sonra ulaşılmasına karşı, köprüdeki istasyona turnikeden geçildikten hemen sonra varılabilecek.

SEYİR TERASI ÜCRETSİZ

Seyir terasının da olduğu köprüden yaya geçişleri ücretsiz olacak. İstanbul’un trafik sorununun çözümüne önemli katkı sağlaması beklenen köprüden günde 1 milyon kişinin geçmesi bekleniyor.

DÜNYADA İLERİ TEKNOLOJİK KÖPRÜLERDE UYGULANAN SİSTEMLE İNŞA EDİLDİ

2 Ocak 2009’da yapımına başlanan köprü, dünyada ileri teknolojik köprülerde uygulanan ‘cable-stayed’ (eğik askılı) sistemiyle inşa edildi.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Ortasına raylı sistem, iki kenarı ise yayaya açık olarak yapılan köprü, 460 metresi deniz üzerinde olmak üzere 936 metre uzunluğunda. Köprü, deniz ortasında 47 metre yüksekliğindeki iki ayağa oturuyor. Denizden yüksekliği 13 metre olan 12,6 metre genişliğindeki köprünün Unkapanı tarafında açılır kapanır bir bölüm yer alıyor.

Köprü üzerindeki Haliç istasyonu, 8 vagonlu işleyişe uygun olarak 180 metre uzunluğunda yapıldı.

Zemine Portekiz’de imal ettirilerek üç seferde Haliç’e getirilen 51 parça kazık çakıldı. Haliç’in depremselliği, zemin koşulları, Haliç tabanı çamur tabakası dikkate alınarak yapılan analizler sonucunda dizayn edilen bu kazıkların her biri 4700 ton nihai yük değerine göre projelendirildi.

TOPBAŞ: TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Birlikte tarihe tanıklık ediyoruz. Marmaray ile Yenikapı-Taksim-Sarıyer’i buluşturacak olan önemli bir ulaşım ağının hizmete girmesinin önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Uzun mücadeleler verdik, ‘yaptırmayız’ diyenlerle, bizi UNESCO’ya şikayet edenlerle mücadele ettik. Bir ara bekletildi. Dünyanın ileri uzmanlarının verdiği raporlarla UNECSO’ya duruma anlattık. Bugünkü noktaya geldik.” dedi.

DÜNYADA İLK UYGULANAN ÖZELLİKLERE SAHİP

Köprünün teknoloji harikası olduğunu söyleyen Topbaş, “Dünyada ilk uygulanan özelliklere sahip. Viyadüklerindeki betonarme ve çelik kısmı önemli bir mühendislik harikası. 90 derece açılabilen ve üzerinde istasyon bulunan önemli bir köprü. Dünyada bu özellikleri ile ilk olan bir köprü. İnanıyorum mühendislik fakültelerimiz bu çalışmaları yerinde inceleyerek bir teknolojik bilgi alacaklardır” diye konuştu.

Konuşmasında CHP’yi de eleştiren Topbaş, “Biz’Marmaray, hızlı tren’ dedikçe onlar ‘fren fren’ diyorlar. Devamlı frene basanlar fren balatalarının bittiğinin, artık frenin tutmadığının farkında değiller” ifadelerini kulandı.