Ev alırken nelere dikkat etmeliyiz

Eğer konutu banka kredili olarak değil de peşin olarak kendiniz alacaksanız o zaman sizi alacağınız gayrimenkul ile ilgili bazı sorunlar bekliyor demektir. Bu konuyu bira açalım;

Satın alınması planlanan konutun yakın çevresinde insan sağlığına zararı olan tesislerin olup olmadığına dikkat edilmeli.

Almayı düşündüğünüz arsa ise imar durumunu ilgili belediyeden öğrenmeniz gerekir. Arsanın konut alanında mı, ticaret alanında mı, yoksa park veya yeşil alanda mı olduğunu ancak ilgili belediyenin imar işlerinden öğrenebilirsiniz.

Alacağınız taşınmaz inşaat halindeki bir konut ise o zaman Yapı Ruhsatı alınmış mı, konut üzerinde ipotek, intifa, kira, haciz gibi satın alınacak konutun değerini düşürecek, veya konut inşaatına başlanmasına engel olacak herhangi bir şerh, beyan olup olmadığı kontrol edilmeli. Taşınmazın ruhsatlı olup olmadığı taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeden, ipotek, haciz, intifa hakkı gibi şerhlerin olup olmadığını ise ilgili tapu müdürlüklerinden öğrenebilirsiniz.

Alacağınız bağımsız bölümün doğru yer olup olmadığını araştırmanız gerekiyor. Müteahhit tarafından size gösterilen dairenin alacağınız daire olmama ihtimali olabiliyor. Örneğin 10 nolu daireyi satın almak istiyorsunuz. Müteahhit size 10 nolu dairenin 4. katta güney doğu cephesindeki daire olduğunu söyledi ve burayı size sattı. Sizin bu aldığınız 10 nolu dairenin 5. katta, 3. katta, kuzey doğu veya başka bir cephedeki daire olma ihtimali de olabiliyor. Bunu öğrenmenin yolu ise alacağınız 10 nolu dairenin hangi konumda olduğunu bağımsız bölümü onaylı mimari projeyi ilgili tapu müdürlüklerinde incelemek olacaktır.

Alacağınız dairenin sorunsuz olmasını istiyorsanız binanın Yapı Kullanma İzin Belgesinin alınmış olması gerekiyor. Bu belge alınmadığı taktirde elektrik, su ve doğal gaz ile ilgili sorunlar yaşamanız mümkün olacak.

Alacağınız konut ile ilgili, ilgili Belediyesinde mutlaka arşiv dosyası incelenmeli, herhangi bir tutanak, yapı tatil zaptı, yıkım kararı vb. olup olmadığı, imar planı ve yapılaşma koşulları kontrol edilmelidir.

Satın alınması planlanan konutun satışta belirtilen alanı ile kullanım alanı arasında fark olup olmadığına dikkat edilmelidir. Net-brüt alanların incelemesi mimari projeden ve bitmiş bir proje ise yerinde tespit ile yapılmalıdır.

Satın alınması planlanan konutun satış fiyatına alım-satım tapu harcı, iskan harcı, cins tashih harcı, KDV vb. gibi nelerin dahil olduğu araştırılmalıdır.

Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için iyi bir değerleme uzmanından destek almanız her zaman sizin lehinize olacaktır.

Mehmet DAYI/Emlakbulten.Com