Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ekonomi

Breeam’a sahip ilk ve tek konut projesi 35. Sokak

Türkiye’yi çelik yapı sistemleriyle tanıştıran Akşan Yapı’nın İzmir’de hayata geçirdiği 35. Sokak projesi, Türkiye’de uluslararası yeşil bina sertifikası Breeam’a sahip ilk ve tek konut projesi oldu. Konutların çevre dostu olarak inşa edilip, yaşam alanlarının çevresel izlerini azaltması, iç mekan hava kalitesini doğal ışık ve doğal havalandırmayla sağlaması, konut sakinlerine, daha sağlıklı, konforlu ve ekonomik yaşam koşulları sunması nedeniyle, Breeam sertifikasını almaya hak kazandı.

6 farklı plan ve büyüklükte 555 konutu ile Türkiye’nin en büyük çelik konut projesi olma özelliğine sahip olan ve 95 bin metrekaresi yeşil alandan oluşan 35 Sokak’ta, otoparkların tamamı yer altına alınarak, sokak boyunca araç ve çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. 35. Sokak, otobüs durağına 300 m, metro durağına ise 1 km mesafedeki lokasyonuyla Avrupa Birliği’nin teşvik ettiği toplu taşıma, yaya ve bisiklet kullanımını destekliyor.

Kullanılan çeliğin yüzde 90’ı geridönüştürülebilir özellikte!

35.Sokak’ın Breeam Tasarım Sertifikasına hak kazanmasının en önemli nedenlerinden biri projede kullanılan 3 bin 600 ton çeliğin % 90’ının geridönüştürülebilir özellikte olmasıdır. Diğer önemli nedenler arasında, Türkiye’de ilk defa, solar elektrik enerjisi sistemi sayesinde yılda 400 bin kWh elektrik üreterek 290 ton daha az karbon salımı gerçekleştirecek olmasını gösterebiliriz. Bahsedilen yenilenebilir enerji sayesinde sakinlerine daha yaşanabilir bir hayat sunacak olan proje, gri atık su sistemiyle de yıllık yaklaşık 26 olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar da su tasarrufu sağlayacaktır. Tüm bu özelliklerin yanı sıra evlerde kullanılacak yüksek verimli ısıtma ve soğutma sistemi (hava kaynaklı ısı pompası) sayesinde her yıl 376 bin kWh elektrik tasarrufu sağlanarak 272 ağaç kurtarılacaktır.

Breeam Nedir?: Endüstri devrimini takip eden süreçte yaşam alanlarının kirlenmesi ve yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle, binaların çevreye verdiği zararı önleyici karbondiyoksit emisyonlarını azaltmak, binaların şeffaf bir şekilde karşılaştırılmalarına imkan vermek ve binaları mevcut yasal standartların üzerine çekmek gibi bir dizi çalışmanın yapılması gündeme gelir. İngiltere’de 1990 yılında Yapı Araştırma Kurumu (BRE) tarafından geliştirilen BREEAM (BRE Environmental Assessment Method – Yapı Araştırma Kurumu Çevresel Değerlendirme Yöntemi) kriterlere dayalı sertifika programlarının ilkidir.