Cuma, Nisan 19, 2024
Ekonomi

Antepia Gelişen Kentler Zirvesi Ana Sponsoru Oldu

Antepia projesi ortaklarından Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, “5 yıl gibi kısa bir sürede Gaziantep’in batısı, şehrin modern yüzü olacak”.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından gerçekleştirilen Gelişen Kentler Zirvesi’nin üçüncüsü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayelerinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 24-25 Kasım 2011 tarihlerinde Gaziantep’te gerçekleşti. İki gün süren zirve; yatırımcıları, şehir plancılarını, ekonomistleri ve konuya ilişkin bürokratları bir araya getirdi. Katılımın yoğun olduğu gözlenen zirvede, Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik de ‘Yatırımcı Gözü ile Gelişen Kentler: Gaziantep’ başlıklı panelde konuşmacı olarak yer aldı.

GYODER ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirvede T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey de yer aldı. Siyasi isimlerin yanı sıra Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Ekonomist Doç. Dr. Deniz Gökçe ve Dr. Can Fuat Gürlesel, Şehir Plancısı A. Faruk Göksu ve Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel gibi isimleri de ağırlayan zirvede tarihi, sosyal-kültürel mirası, sürdürülebilir gelişmişlik düzeyinde, yaşam kalitesi yüksek bir şehir olma yolundaki Gaziantep ele alındı.
Antepia projesi ile ana sponsor oldukları panelin üçüncü oturumunda söz alan Çelik, 1,2 milyar dolar ile bölgede GAP’tan sonraki en büyük yatırım olarak değerlendirilen Antepia projesi bağlamında projenin geliştirme sürecine değinirken Gaziantep’in ekonomik ve sosyal kültürel açıdan gelişmişliğini de vurguladı.

“Projemizi gerçekleştirirken kentin tarihi ve sosyal dokusunu bozmamalıydık”
Ahmet Çelik yatırım yapmak isteyenler için Antepia projesini oluştururken izledikleri yol haritası hakkında “Biz projemizi geliştirirken neler yaptık, bunlardan bahsedersem yatırım yapmak isteyenlere de bir miktar ışık tutacaktır. Öncelikle; hedef kitlemizi belirledik ve bunların beklentilerini çok detaylı analiz ettik. Projemizi gerçekleştirirken kentin tarihi ve sosyal dokusunu bozmamalıydık. Şehrin ve bölgenin kentsel gelişimine katkı sağlamalıydı. Her noktada çalışmalarımızda bu noktalara dikkat ettik. Kurum olarak da bir özelliğimiz var hiç taklit eden ve birbirinin tekrarı projeler yapmadık. Satış ofisimizi yaparken, Antep Kalesi’nden esinlendik. Ve çok hoş bir yapı ortaya çıktı. Villalarımızı yaparken, Antep’in müthiş taş evleri var, biz bunları yorumlayarak villalarımızı projelendirdik. Temsil ettiğim kurum; 37 yıldır gayrimenkul geliştirme alanında faaliyet gösteren bir firma. Bu güne kadar onlarca proje, onbinlerce konut hayata geçirdik. Bu projelerin birçoğu şehrin merkezinde değildir. Şehrin kenarındadır. Tüm projelerimiz, bulunduğu şehrin ve bölgenin kentsel gelişimine katkı sağlamış projelerdir. Yıllarca tespit ettiğimiz iki unsur var: Kentlerin iş yoğunluğu, gürültüsü ve sosyal kirliliğinden insanlar bunalıyor stres ve sıkıntı içinde. İnsanın fıtratı gereği huzur bulduğu iki unsur var; su ve yeşil. Suyun ve yeşilin bulunduğu ortamlarda huzur buluyor. Dikkat edin; fırsatını bulduklarında ormanlara, parklara, göl ve deniz kenarlarına koşarlar. O noktalarda huzur bulurlar. Biz de su ve yeşili yoğun şekilde projelerimizde kullanıyoruz. Antep projemizde de kullandık” dedi.

“Gaziantep’in batısı şehrin modern yüzü olacak”
“Bugün burada Türkiye sanayisinin lokomotif şehirlerinden birinde yer alıyoruz. Dahası Gaziantep dünyanın en hızlı büyüyen 10. şehri. 1 milyon 700 binleri bulan, genç ve dinamik bir nüfusu olan Gaziantep, ağırlıklı tüccar ve sanayici kenti. Dünyada 150’ye yakın ülkeye, ayda 500 milyon dolar ihracat yapan bir kent. Maliye Bakanımızın söylediği gibi cari açık vermeyen bir kent. Ayrıca en çok tercih edilen yatırım aracı ise gayrimenkul” diyen Çelik, bu ekonomik gelişmelere paralel olarak iç göçle artan nüfusun da göz önüne alındığında Gaziantep’te yeni yapılaşmanın kentin batısına kaydığını ve 5 yıl gibi kısa bir sürede batı bölgesinin, şehrin modern yüzü olacağını öngördüklerini belirtti.

Mütekabiliyet esasının kaldırılması konut satışlarını artıracak…
Panelde mütekabiliyet esası ile ilgili gelen soruya ise Ahmet Çelik, “Mütekabiliyet esası firma olarak bizim uzun bir zamandır üzerinde durduğumuz ve sektörün gelişmesinde bir engel olarak gördüğümüz konuydu. Yabancılar İspanya, İtalya, Almanya, İngiltere ve Amerika’da rahatlıkla ev alırken, Türkiye’de mütekabiliyet esası nedeniyle maalesef konut alamıyorlar, alanlar da bunu ancak şirket kurarak gerçekleştirebiliyor” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın gelişen kentler zirvesinde söylediği, ‘mütekabiliyet yasasının mecliste değerlendirildiğini ve bunun Türkiye’nin gelişimine katkıda bulunacağı’ sözlerini hatırlatan Çelik, “Antepia projesine de talep olmasına rağmen mütekabiliyet esası nedeniyle komşu ülkelerimize ev satamadık. Bunun aşılacak olması bizler için büyük bir gelişme. Konut satışlarına bir ivme kazandıracağına inanıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.