Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ekonomi

2015’e kadar 5 milyon metrekare arz oluşacak

Ofis arzının kısıtlı olduğu İstanbul’da, önümüzdeki 3-4 yıl gibi bir süre içinde arzın ikiye katlanması bekleniyor. Ofis arzının, 2015 yılı sonuna kadar yaklaşık 5 milyon metrekareye ulaşması öngörülüyor.

Türkiye ve İstanbul, hem geniş tüketici kitlesine ulaşma kolaylığı hem de önemli pazarlara yakınlığı nedeniyle iş dünyası açısından önemli bir yere sahip. Demografik yapısı, nitelikli iş gücü ve sürdürdüğü ekonomik gelişmeler sayesinde iş dünyasında oynadığı rolün artmasına paralel şekilde giderek daha fazla uluslararası şirket İstanbul’u bölgesel üs olarak konumlandırıyor.

Dünyanın dört bir yanında farklı sektörlerde faaliyet gösteren dünya devleri, Türkiye’ye yakın bölgelerin kapsadığı ülkelerdeki operasyonlarını İstanbul merkezlerinden yönetiyor. Bu noktada İstanbul’un coğrafi konumu, demografik özellikleri ve ekonomik avantajları ile birlikte operasyonların yürütüleceği nitelikli ofis binalarının arzı da giderek önem kazanıyor.

3.2 milyon m2’lik arz
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Cushman & Wakefield Türkiye Ortak, Yönetim Kurulu Üyesi Tuğra Gönden, uluslararası şirketler, çalışma ortamları ile ilgili çok ciddi standartları şart koştuklarını dile getirerek, “Bu standartlar, teknik altyapı, yangın ve deprem güvenliği, iş sağlığı ve ergonominin yanı sıra mimari tasarım kriterleri gibi konuları da kapsar. Operasyonların yürütüleceği söz konusu binaların bu standartlara sahip olması, risk açısından önem taşır ancak bu talebi karşılayacak mevcut nitelikli ofis binalarının halen kısıtlı olması olumsuz bir unsur” dedi.

Gönden, önümüzdeki 3-4 yıl gibi kısa bir süre içinde İstanbul’daki ofis arzının neredeyse ikiye katlanacağının altını çizdi.

İstanbul’un nitelikli ofis arzının Ekim 2013 itibariyle yaklaşık 3.2 milyon metrekareye ulaştığını hatırlatan Gönden, “Arzın büyük bir kısmı, ‘Merkezi İş Alanı’ olarak tanımlanan Maslak-Levent-Zincirlikuyu aksında yer alıyor. Toplam arzın, devam eden ve planlama aşamasında olan ofis projeleri ile birlikte 2015 yılı sonuna kadar yaklaşık 5 milyon metrekare olması bekleniyor” dedi.

Moskova’da 4 kat fazla
Gönden, şunları dile getirdi:
“Örneğin, 11.5 milyon nüfusu ile İstanbul’a benzer büyüklükte olan Moskova’nın nitelikli ofis arzı 13.6 milyon metrekaredir. Diğer bir deyişle, Moskova’daki ofis arzı İstanbul’dakinin dört katından fazladır. Prag’ın toplam nitelikli ofis arzı yaklaşık 2.9 milyon metrekare olup İstanbul’un ofis arzına yakındır ve nüfusu sadece 1.3 milyon yani İstanbul nüfusunun yaklaşık onda biridir.”

Gönden, “Yakın zamanda Orta Doğu bölgesinin önemli iş ve finans merkezi olarak konumlanmış Dubai, yaklaşık 2.1 milyon nüfusu ile İstanbul’un yaklaşık altıda biri nüfusa sahipken, nitelikli ofis arzı 7 milyon metrekare ile İstanbul’un yaklaşık iki katıdır” dedi.

‘OFİS PROJESİ BULMAK ZOR’
Ofis talebi açısından durum değerlendirmesi yapıldığında mevcut arzın halen kısıtlı kaldığını söyleyen Tuğra Gönden, “Mesela, Levent‘te bulunan üst segment ofis binalarında 300 metrekareden küçük ofis binaları bulmak pek mümkün değil. Bununla birlikte 2 bin metrekareden büyük bitişik alanları kısa vadede ancak yeni projelerde bulmak mümkündür ki bu projelerin bir kısmı inşaat aşamasında, hâlihazırda satılmış veya kiralanmış durumda” dedi.

Kağıthane öne çıkacak
Gelişmesi beklenen bölgeleri söyleyen Tuğra Gönden, “Merkezi İş Alanının yakınında olan yeni bölgeler önümüzdeki dönemlerde önem kazanacak. Kâğıthane ve Cendere bölgeleri bunlara iyi birer örnek teşkil ediyor. Anadolu Yakası’nda ise Ataşehir’de yer alan İstanbul Finans Merkezi uzun vadede üst segmentteki yeni taleplerin bir kısmını karşılama potansiyeline sahip” diye konuştu.