Perşembe, Nisan 18, 2024
Ekonomi

2015 Kuzey Kıbrıs Emlak Piyasası

Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen binlerce turisti ağırlayan Kuzey Kıbrıs’ta yazlık ev alan Avrupalıların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle 2014 yılından sonra tekrardan İngiliz ailelerin tercih ettiği Kuzey Kıbrıs’taki yazlık evlerin en büyük avantajı ise uygun fiyatları. Avrupa’daki konut fiyatları ile karşılaştırıldığında tam bir fırsatlar diyarı olan Kuzey Kıbrıs, sıcak Akdeniz iklimi, uzun yaz mevsimi, masmavi denizi ve doğal güzellikleri ile de uluslararası konut yatırımcısının dikkatini çekiyor.Kuzey Kıbrıs Gayrienkul Piyasasısı 2014 sonrası istanbuldan sonra yerli ve yabancı yatırımcıların gozdesi olmaya başladı.En fazla konut alanların başında İngiliz, rus, arap ,İsvirce,Finlandiya ve Norvecliler Turklerden sonra başı cekmekte.

2015 yıllı itibari ile Ruslardan sonra Arap dünyasınında Kuzey Kıbrıs konut pazarına daha da cazip bakmaya başladı su anda ismini gizleyen buyuk sirketlerin temsilcileri ozelikle Girne ve Magosa bolgesinde emlak alımı yatırımı ve piyasa araştırması yapmaya başladı.

Her nekadarda Arapların Kuzey Kıbrıs emlak piyasasına goztermeye başladıgı ilgi var olsada 2009 sonrası yasanan yabancı yatırımcıların durgunlugu ile Kuzey Kıbris emlak piyasasında yasanan daralma ve kuculmenin getirdigi arz karsısında Girne bolgesine yukselmeye başlayan cok katlı daireler dısında Arapların alıskın oldugu Luks ve teknoloji agırlıklı buyuk konutların yapımına halen başlanmadı.Araplara yonelik Luks villa konutuna girecek olan ilk inşaat şirketleri pastadan buyuk dilimi almayı başaracak gibi gozukuyor.

Emlak piyasasının yanısıra Kuzey Kıbrıs Girne bolgesinde onumuzdeki 2-3 yıl içerisinde tamamlanması bekleyen 8 adet 5 yıldızlı ve casino izinli hotle yatırımı olmasıda Turk ve yabancı yatırımıcıların dikkatini cekmeye başladı.

Kıbrıstaki Emlak ve Turizm piyasasının yanısıra Egtim Ve Saglık alanındaki yatırımları göz ardı etmemek lazım. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) dünya çapında bir “eğitim adası” olarak tanınması için 1.2 milyar dolarlık yatırım yapan Yakın Doğu Üniversitesi’nin yanı sıra universiteler arasında rekabet gibi başlayan yatırım atagı dahada kızıcakmış gibi gozukuyor. Sağlık alanında dünya çapında ve en gelişmiş hizmeti vermek için Florence Nightingale ile bir protokol imzaladıklarını söyleyen GAU Girne Amerikan Universitesi “Ülke ihtiyaçlarını bildiğimiz için halkımızın yanısıra sağlık turizimine de büyük ölçüde katkısı olacak bu yatırımla hem diş kliniği hem de hastane olarak ülkedeki sağlık hizmetinin çıtasını yükselteceğiz” dedi.

Kuzey Kıbrıs egtim Bakanlıgından Resmi olarak 2014-2015 egitim ve ögretim yıllarında yapılan öğrenci kayıdının 70,004 olarak acıklandıgı ve bu rakamın 10 yıl içerisinde 200,000 uzerine cıkması hedeflendigi acıklandı.

Kuzey Kıbrıs egtim Bakanlıgından Resmi olarak 2014-2015 egitim ve ögretim yıllarında yapılan örgenci kayıdının 70,004 olarak acıklandıgı ve bu rakamın 10 yıl içerisinde 200,000 uzerine cıkması hedeflendigi acıklandı.

2015 Kuzey Kıbrıs Emlak – Gayrimenkul Fiyat Ortalamaları:

Girne’deki Emlak Piyasası ve Fiyatları:

Girne’deki arsa Fiyatlara m2: Girne içersindeki beyaz bolgede yer alan arsaların m2 fiyatı 2015 yılı başı itibari ile 350GBP-400GBP arasında degişmektedir. 2013-2015 Yılları arasında Kıbrısta en cok Girne’de beyaz bolgede yer alan arsa fiyatlarının degeri kazandıgı gozlemlenmektedir.

Girne’de daire Fiyatları: Girne İçersinde 2014-2015 yılları arsındaki ortalama m2 fiyatlarının 650 GBP den başladıgı, kalte ve kat saysına gore fiyatının arttıgı gozlenmektedir.

Girne’de Villa Fiyatları: Girne Ve civari yerleşim bolgelerinde (Edremit , Zeyttinlik, Bellapais, Catalkoy , Ozankoy ) m2 fiyatlarının 1100 GBP dan başlayıp konum , kalite , ulaşım ve manzarasına gore degişmektedir.

Girne bollgesinde arsa – arazi fiyatları: Girne, Ve civarı yani Edremit , Zeytinlik, Bellapais, Catalkoy, Ozankoy Bolgelerindeki altyapısı hazır arsa ve arazilerin fiyatlarının en az m2 bazında 120 GBP Olarak alıcı buldugu gorulmektedir.

Girne’nin batısı arsa arazi fiyatları: Girne’nin batısı Alsancak, Lapta, Karsıyaka bolgelerindeki altyapısı hazır olan arsa ve arazilerin fiyatlarının m2 olarak en az 100 GBP Olarak degerlendirilmektedir.

Girne’nin batısındaki konut fiyatları: Girne’nin batısındaki Alsancak, Lapta, Karsıyaka bolgelerindeki konutların altayapısı, konumu ve manzarasına gore en az 80 GBP olarak degerlendirmiktedir.

Cenap Turgut

Select Estates